Strucla, która obok waniliowego sernika z mascarpone pojawiła się na moim tegorocznym świątecznym stole. Z białym makiem, który otrzymałam od właścicieli cukierni „Koperski” przy okazji warsztatów kręcenia rogali świętomarcińskich. W listopadzie nie znalazłam czasu na upieczenie domowych rogalików, ale teraz mak był jak znalazł. A ciasto i masa migdałowo-pomarańczowa wyborne!
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Masa z białego maku:
- 500 g białego maku
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu
- 150 g cukru
- 100 g suszonych moreli
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- garść płatków migdałowych
- 2 kieliszki Amaretto
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 białka
Lukier migdałowy:
- cukier puder
- olejek migdałowy
- woda
- skórka pomarańczowa
Ciasto drożdżowe: Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, jajkiem, żółtkiem, roztopionym tłuszczem, olejkiem i resztą cukru. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Masa makowa: Sparz i zmiel mak. Roztop masło z miodem i cukrem. Dodaj mak, bakalie i resztę składników. Wyłóż na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Zawiń i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 180 st. C z termoobiegiem, ok. 20-30 min. Z podanej wyżej ilości wychodzą dwa placki.
Po wystygnięciu udekoruj strucle lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i olejku migdałowego. Wierzch możesz posypać skórką pomarańczową, świeżą lub kandyzowaną (jak w muffinkach pomarańczowych), płatkami migdałów, prażonymi migdałami, itp.
o, a jednak w ten sposób spożytkowałaś biały mak.
pomysłowo :]
Wygląda wybornie!
Pomysł bardzo dobry 🙂 wykonanie jeszcze lepsze ;D