Strucla z białym makiem

Strucla, która obok waniliowego sernika z mascarpone pojawiła się na moim tegorocznym świątecznym stole. Z białym makiem, który otrzymałam od właścicieli cukierni „Koperski” przy okazji warsztatów kręcenia rogali świętomarcińskich. W listopadzie nie znalazłam czasu na upieczenie domowych rogalików, ale teraz mak był jak znalazł. A ciasto i masa migdałowo-pomarańczowa wyborne!

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Masa z białego maku:

  • 500 g białego maku
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g cukru
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść płatków migdałowych
  • 2 kieliszki Amaretto
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 białka

Lukier migdałowy:

  • cukier puder
  • olejek migdałowy
  • woda
  • skórka pomarańczowa

Ciasto drożdżowe: Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, jajkiem, żółtkiem, roztopionym tłuszczem, olejkiem i resztą cukru. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

Masa makowa: Sparz i zmiel mak. Roztop masło z miodem i cukrem. Dodaj mak, bakalie i resztę składników. Wyłóż na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Zawiń i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz w 180 st. C z termoobiegiem, ok. 20-30 min. Z podanej wyżej ilości wychodzą dwa placki.

Po wystygnięciu udekoruj strucle lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i olejku migdałowego. Wierzch możesz posypać skórką pomarańczową, świeżą lub kandyzowaną (jak w muffinkach pomarańczowych), płatkami migdałów, prażonymi migdałami, itp.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*