Delikatny, aksamitnie kremowy sernik z prawdziwą wanilią. Na pysznym, miodowym spodzie. Podawany z musem z suszonych śliwek, z dodatkiem Amaretto i cynamonu. Upiekł się idealnie. Nie spalił się i ani trochę nie opadł. I zyskał uznanie całej rodziny!
Przepis improwizowany, na podstawie wcześniejszych doświadczeń z sernikiem nowojoskim z truskawkami.
- miodowy spód, wg przepisu na ciasto królewskie (1/2 porcji)
- 750 g twarogu sernikowego
- 500 g sera mascarpone
- 1.5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
Mus śliwkowy:
- ok. 300 g suszonych śliwek
- 2-3 kieliszki likieru Amaretto
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Zagnieć ciasto miodowe. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wyłóż do tortownicy i piecz 10 min w 160 st. C z termoobiegiem.
W misie miksera umieść oba sery i cukier. Miksuj na niewielkich obrotach ok. 3 min. Stopniowo dodawaj jajka, wydrążone ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii oraz mąkę. Na koniec dodaj śmietankę. Wylej na podpieczony spód. Piecz 15 min w 175 st. C, a następnie jeszcze 90 min w 120 st.C (lub 100 z termoobiegiem). Schłodź w piekarniku. Wstaw na dobę do lodówki i podawaj.
Śliwki namocz w wodzie i Amaretto. Lekko rozgotuj, a następnie rozdrobij blenderem. Dosłodź do smaku. Na końcu dopraw cynamonem. Podawaj na ciepło do sernika.
„Kawałek” jaki zaserwował sobie mój Brat.
Poniżej przedstawiam dwie inne odsłony serniczka wykonane przez Agnieszkę Derengowską – pierwsza z morelami, druga z truskawkami i galaretką. Agnieszka dodaje podduszone z cukrem żelującym owoce na upieczony spód, po czym zalewa całość masą serową. Polecam 🙂
Kasiu, takim sernikiem zachwycasz i rozpieszczasz podniebienia!
pozdrawiam :]
Nieskormnie przyznam, że tym razem nawet moja wybredna rodzinka była zachwycona 🙂 A to nie zdarza się zawsze.
Wygląda świeeetnie:)
Na żywo prezentował się jak z cukierni 🙂 I smakował wybornie. Naprawdę polecam ten przepis.
Pięknie wygląda Kasiu i na pewno super smakował 🙂
[…] słodkiekuchnia:Polskaetykiety:Boże NarodzenieDrukujStrucla, która obok waniliowego sernika z mascarpone pojawiła się na moim tegorocznym świątecznym stole. Z białym makiem, który otrzymałam od […]
moje uznanie też by zyskał.. na pewno, bo ja uwielbiam serniki :)))
wygląda rewelacyjnie!
Dziękuję 🙂