Lazania z kapustą i borowikami

Z mojego tegorocznego wigilijnego stołu. Dodatek do karpia pieczonego z migdałam i tradycyjnego barszczu z uszkami (tym razem orkiszowymi). Kapusta, grzyby i makaron = połączenie pewne i niezawodne. To polsko-włoskie danie wzbogaciłam jeszcze dużą ilością świeżej natki pietruszki – zainspirowało mnie do tego niedawne lepienie pierogów w DDTVN, gdzie pojawiła się podobna kompozycja.

  • 40 g suszonych borowików
  • 500 g kapusty kiszonej
  • pieprz ziarnisty (ok. 10 ziaren)
  • ziele angielskie (ok. 8 ziaren)
  • liść laurowy (2 szt.)
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 8 platów lazanii

Grzyby namocz przez noc i ugotuj. Odlej wodę i zachowaj. Do kapusty dodaj pieprz, ziele angielskie i duś na niewielkim odniu do miękkości. Drobno pokrój zarówno grzyby, jak i kapustę. Wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami płaty lazanii, farsz grzybowo-kapuściany i posiekaną natkę pietruszki. Makaron polewaj wodą z gotowanych borowików. Zapiekaj ok. 20 min w 180 st. C.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*