Z mojego tegorocznego wigilijnego stołu. Dodatek do karpia pieczonego z migdałam i tradycyjnego barszczu z uszkami (tym razem orkiszowymi). Kapusta, grzyby i makaron = połączenie pewne i niezawodne. To polsko-włoskie danie wzbogaciłam jeszcze dużą ilością świeżej natki pietruszki – zainspirowało mnie do tego niedawne lepienie pierogów w DDTVN, gdzie pojawiła się podobna kompozycja.
- 40 g suszonych borowików
- 500 g kapusty kiszonej
- pieprz ziarnisty (ok. 10 ziaren)
- ziele angielskie (ok. 8 ziaren)
- liść laurowy (2 szt.)
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- 8 platów lazanii
Grzyby namocz przez noc i ugotuj. Odlej wodę i zachowaj. Do kapusty dodaj pieprz, ziele angielskie i duś na niewielkim odniu do miękkości. Drobno pokrój zarówno grzyby, jak i kapustę. Wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami płaty lazanii, farsz grzybowo-kapuściany i posiekaną natkę pietruszki. Makaron polewaj wodą z gotowanych borowików. Zapiekaj ok. 20 min w 180 st. C.
Smakuje to podobnie jak łazanki ?
Bardzo zaciekawił mnie przepis
Jak dla mnie zupełnie nie jak łazanki bo moje są z szynką i cebulą. A tu dałam grzyby oraz pietruszkę.
[…] – kapusta z grzybami (taka jak w tej lazanii z kapustą i grzybami) […]