Chlebek bananowo-kokosowy

Chlebek robi się metodą „quickbread”, czyli tą samą jak muffiny. Ciasto można zatem przełożyć do babeczkowych foremek i podać w takiej postaci. Wtedy lepiej zmniejszyć ilość mąki do 1.5 szklanki, żeby muffinki były delikatniejsze. Albo zastąpić wiórki kokosowe orzechami. Polecam też podobne muffinki czekoladowo-bananowe. Były nie mniej pyszne.

12 12 31 Chlebek bananowo-kokosowy (1)

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 szklanka cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

W dość dużym garnku lub misce przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon i wiórki kokosowe. Banany rozgnieć w malakserze lub blenderem. Dodaj cukier i olej. Wmieszaj masę do suchych składników. Przełóż ciasto do małej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej (10 x 20 cm). Piecz ok. 1h w 180 st. C.

Polecam kromki chlebka ze słodkim twarożkiem, konfiturami, powidłami, Nutellą, etc. I szklanką mleka lub filiżanką kawy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*