Chlebek robi się metodą „quickbread”, czyli tą samą jak muffiny. Ciasto można zatem przełożyć do babeczkowych foremek i podać w takiej postaci. Wtedy lepiej zmniejszyć ilość mąki do 1.5 szklanki, żeby muffinki były delikatniejsze. Albo zastąpić wiórki kokosowe orzechami. Polecam też podobne muffinki czekoladowo-bananowe. Były nie mniej pyszne.
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 szklanka cukru Muscovado
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki sody
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka wiórków kokosowych
W dość dużym garnku lub misce przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, dodaj sól, sodę, cynamon i wiórki kokosowe. Banany rozgnieć w malakserze lub blenderem. Dodaj cukier i olej. Wmieszaj masę do suchych składników. Przełóż ciasto do małej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej (10 x 20 cm). Piecz ok. 1h w 180 st. C.
Polecam kromki chlebka ze słodkim twarożkiem, konfiturami, powidłami, Nutellą, etc. I szklanką mleka lub filiżanką kawy.