Własnoręczne robienie pierogów jeszcze do niedawna wydawało mi się nie lada wyzwaniem. Pierwsze ciasto na pierogi rzeczywiście wyszło średnio – było trochę twarde i nie chciało się lepić. Ale przetestowanie kilku receptur i przestudiowanie odpowiedniej literatury sprawiło, że teraz moje pierożki są bez zarzutu:) Chętnie podzielę się z Wami swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami dotyczącymi ich produkcji. A także pomysłami na ciekawe farsze. W końcu każdy Polak kocha pierogi!

DSC63332168 558x372 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

Ciasto na pierogi

Według mnie najlepsze jest najprostsze, tylko z mąki, soli i wody/mleka. Płyn koniecznie musi być dobrze ciepły lub wręcz gorący*. Zaparzana mąka daje bardziej elastyczne ciasto. Elastyczność poprawia również pozostawienie ciasta na pierogi na jakieś 15-30 minut zawiniętego w ściereczkę. Dajemy mu wtedy czas na uformowanie glutenu, czyli siatki białkowej, która odpowiada za strukturę ciast bazujących na mące pszennej. Do ciasta na pierogi nie polecam używać jajka bo zawarte w nim białko sprawia, że ciasto (czasem) robi się twarde. Niektórym pierogi z jajkiem wychodzą świetne, ale mniej doświadczonym radzę z niego zrezygnować. Problematyczny nie powinien być natomiast dodatek samego żółtka lub oleju/oliwy. Jednak w mojej opinii nie poprawia to smaku, a jedynie podwyższa kaloryczność dania. Tak więc mój ulubiony przepis na ciasto na pierogi prezentuje się tak:

  • 2.5 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody lub mleka (dziś wody)

Umieść mąkę w misce. Dodaj sól, a następnie stopniowo dodawaj wodę lub mleko, mieszając łyżką (nie rękami żeby się nie poparzyć). Płynu użyj tyle, by otrzymać dość twarde, ale nie za twarde i elastyczne ciasto. Ilości mogą nieco się różnić w zależności od użytej mąki. Jedna wchłonie jej więcej, inna mniej. Następnie przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj kilka minut aż stanie się idealnie gładkie.

* „Na zimno” elastyczne ciasto wychodzi z dodatkiem maślanki lub kefiru.

Z resztek ciasta można zrobić pyszne chlebki – podpłomyki.

Wykrawanie i lepienie pierogów

Najpowszechniejszy sposób zakłada rozwałkowanie dużego kawałka ciasta na stolnicy, wałkiem lub butelką po winie. Następnie wykrawa się z niego koła, umieszcza w środku farsz i zalepia. Czasem ozdabiając brzegi tzw. falbanką (widoczną w moich niedawnych pierogach z łososiem i suszonymi pomidorami) lub szczypanką (widoczną w moich niedawnych pierogach z twarogiem, fetą i bazylią). Można też pomóc sobie widelcem, łyżeczką lub specjalnym przyrządem. Pierożki mogą również być zrobione z dwóch okręgów zlepionych brzegami, jak te z łososiem i kapustą robione w restauracji CitySolei. We wpisie z warsztatów pierogowych w Kiekrzu możecie z kolei zobaczyć sakiewki i kilka innych wzorów brzegów.

Wariacje na temat pierogów

Do pierogów najczęściej używamy białej mąki, typu 500-550. Oczywiście ta sprawdza się bardzo dobrze. Ale możemy wymieszać ją z mąką o wyższym typie, czyli wyższej zawartości składników mineralnych i tym samym zdrowszej. Polecam dodatek mąki orkiszowej (zobacz przepis na orkiszowe uszka) czy semoliny (zobacz przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami) w ilości 15-50%. Ciekawe są również pierogi barwione szpinakiem, przecierem pomidorowym bądź kurkumą.

Ciekawe farsze i dodatki

(na dole strony linki do przepisów)

W cieście pierogowym możemy umieścić niemal wszystko. Owoce jagodowe (najlepiej mrożone, wtedy łatwiej je zalepić), ser, mięso, grzyby czy sezonowe warzywa (np. bób, dynię). Smaczne są też pierogi z masą makową, kajmakiem, wątróbką, łososiem. Możemy podawać je zapiekane, podsmażane, w sosie pomidorowym, grzybowym, koktajlowym, ze śmietaną, cukrem, konfiturą. Oczywiście pierogi możemy też zamrażać. Gotowane lub niegotowane, szkoły są różne. Ja zamrażam gotowane. Zamrożone pierogi gotujemy potem bez rozmrażania. Bo inaczej otrzymamy nieszczególnie apetyczną papkę.

Problemy z pierogami

Najczęściej pojawiające się problemy z pierogami, które zidentyfikowałam to:

1. Za twarde ciasto na pierogi. Problemem może być:

- dodatek jajka
- dodatek zimnego płynu (wody, mleka)
- za dużo mąki (dodanej bezpośrednio do ciasta lub podczas rozwałkowywania)

2. Rozklejanie się pierogów podczas gotowania. Problemem może być:

- za cienkie ciasto
- za mało mąki w cieście
- źle sklejony pieróg
- powietrze w pierogu – w trakcie gotowania powiększa swoją objętość i rozrywa pierożki

3. Pierogi nie chcą się kleić. Problemem może być:

- zbyt omączone ciasto na pierogi; w takim wypadku należy zwilżyć brzegi pieroga wodą

Jak widzicie, wszystkie pierogowe problemy są rozwiązywalne icon wink Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

A wspólne lepienie pierogów może być świetnym pomysłem na miłe spędzenie czasu z przyjaciółmi. Zobaczcie moją relację z pierogowania u Gruszki z Fartuszka.

pierogowanie 3 500x500 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

Pomysły na pierogi wytrawne:

pierogi z kaszą gryczaną i serem

13 07 16 Martyna pierogi 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z pieczarkami po prowansalsku

13 07 16 Wiktoria pierogi 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z twarogiem, fetą i świeżą bazylią

Pierogi z twarogiem i fetą 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami

Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi ruskie podane z krewetkami i selerem naciowym

Pierogi z krewetkami i selerem naciowym 1 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z wątróbką i majerankiem

Pierogi z wątróbką 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z soczewicą

MG 9391 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z serem pleśniowym

DSC9010 a 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z kaszą jaglaną i serem a’la ruskie

Pierogi z kaszą jaglaną i serem ala ruskie w przekroju 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

Pierogi z kaszą jaglaną i serem a’la ruskie

pierogi z serem i suszonymi pomidorami

Pierogi z serem i suszonymi pomidorami 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

Pierogi z serem i suszonymi pomidorami.

pierogi z DDTVN (z kapustą, grzybami i natką pietruszki lub łososiem, fenkułem i skórką pomarańczową)

pierogi na szpinaku

pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

 

Pomysły na pierogi słodkie:

pierogi z serem i limonką

Pierogi z serem i limonką1 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze

 

 

 

 

pierogi z rabarbarem

DSC8979 138x100 Ciasto na pierogi   przepis idealny i pomysły na ciekawe farsze