Ćevapčići

Ćevapi lub zdrobniale or ćevapčići to bałkańskie ruloniki z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub cielęcego), smażone bądź grillowane (czasem nadziane na patyczki). Zwykle z cebulą, czosnkiem i dowolnymi przyprawami oraz ziołami, np. natką pietruszki, papryką, oregano, majerankiem, musztardą, itp.

Kotanyi oferuje specjalny mix przyprawowy do cevapcici w skład którego wchodzi: sól, pieprz, papryka, cebula, czosnek, Cayenne i oczywiście glutaminian sodu. Proporcje sugerowane przez producenta to 600 g mięsa + 2 łyżki mieszanki.

Cevapcici podaje się z m.in. plackami pita, sosem tzatziki, ajwarem, serkiem wiejskim, grillowanymi warzywami. Uważane są za narodowe danie Serbii oraz Bośni i Hercegowiny, ale popularności nie brakuje im również w Chorwacji, Słowenii, Bułgarii, Rumunii, Czechach, Słowacji, a nawet niektórych częściach Włoch.

Moja wersja (zainspirowana przepisem z Biedronki):

  • mięso z łopatki mielonej
  • (jajko)
  • cebula
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chilli w płatkach

Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj ruloniki i smaż na suchej patelni, piecz w piekarniku lub na grillu.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*