Krewetki z selerem naciowym i pierogami

Nie ma to jak spontaniczne pomysły i wykorzystywanie poświątecznych resztek! Chyba w życiu nie wpadłabym na połączenie pierogów z krewetkami i selerem naciowym, gdyby nie to, że w lodówce M. zapodziały się mamine pierożki z kapustą i grzybami. I moje z twarogiem oraz fetą. Spontanicznie dodałam do nich lekko podsmażony seler, kukurydzę i krewetki co już samo w sobie stanowi super kompozycję. Ja, w każdym razie, jestem pod wrażeniem. Polecam również do makaronu bądź pieczywa.

  • ugotowane lub podsmażone pierogi (np. ruskie lub z kapustą i grzybami)
  • krewetki królewskie
  • czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • seler naciowy
  • kukurydza z puszki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej z zalewy do suszonych pomidorów
  • pestki dyni

Podsmaż krewetki na niewielkiej ilości oleju, doprawiając czosnkiem, świeżą pietruszką, solą i pieprzem. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni podpraż pokrojony na plasterki seler naciowy, 2-3 minuty. Dodaj kukurydzę, dopraw do smaku solą, pieprzem, opcjonalnie (gdy trafi Ci się mało aromatyczny seler) również przyprawą warzywną. Podawaj z gotowanymi, podsmażanymi lub podgrzanymi w mikrofali pierogami. Na koniec posyp danie podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

7 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>