Na wczorajszej lekcji lepienia pierogów wspominałam moim uczniom o tym, że z resztek ciasta pierogowego można zrobić placuszki zawane podpłomykami lub chapati (indyjski odpowiednich polskich podpłomyków). Lekcja absolutnie nie poszła w las bo dziś kilka osób samo zaproponowało, że chętnie przygotuje te placuszki i poda z masłem bazyliowo-czosnkowym. Pomysł oczywiście świetny, który w innej odsłonie realizowałam też rok temu (patrz wpis: artystyczne chapati).
Backstage z produkcji podpłomyków do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Aranżacja Marty:
- mąka pszenna
- szczypta soli
- gorąca woda (ok. 80 st.)
- masło
- świeża bazylia
- czosnek
Połącz mąkę z solą i bardzo gorącą wodą (koniecznie łyżką, uważając by się nie poparzyć). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Podawaj ciepłe, z ziołowym masłem przygotowanym poprzez wymieszanie posiekanej blenderem bazylii i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Aranżacja Natalii:
Aranżacja Oli: