Tapas z wieczorku hiszpańskiego BlogerChef’a

Jak już wspominałam w relacji z pierwszego półfinału BlogerChef’a, wydarzenie rozpoczęliśmy integracyjnie, od tzw. wieczorku hiszpańskiego. Czyli wspólnego przyrządzania tapas i innych smakołyków na jakie akurat przyszła nam ochota. Ja bawiłam się wcześniej upieczonym chlebkiem orkiszowym z suszonymi pomidorami. W jego stworzeniu pomógł mi piekranik Pangoumet De’Longhi. Miałam z nim do czynienia pierwszy raz, czego skutkiem był lekko spalony wierzch chlebka. Nie wpłynęło to jednak na jego smak i puszystość. Świetnie komponował się z pastą z suszonym pomidorów. A także z gotowym farszem pieczarkowym Ole!, który stanowił dla mnie smakowitą nowinkę.

Chleb z suszonymi pomidorami:

  • 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 szkl mleka
  • 1 słoik suszonych pomidorów Ole!

Umieść mleko w misie robota i podgrzej do 40 stopni. Dodaj drożdże oraz cukier. Po ok. 5 min dodaj mąkę wraz z solą. Zagnieć ciasto hakiem do pizzy. Pod koniec wyrabiania dodaj suszone pomidory. Wyłóż na blaszkę i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Piecz ok. 40 min w 180 st. C.

Składniki na pastę z suszonych pomidorów

  • 1/2 słoika suszonych pomidorów Ole!
  • 2 łyżki lekkiego serka śmietankowego
  • dodatkowo oliwki czarne i zielone

Umieść pomidory i twarożek w blenderze i zmiksuj. Pastą smaruj kawałki pieczywa. Wbij oliwki wraz z wykałaczkami i podawaj.

Chlebek z suszonymi pomidorami zapiekałam też ze złotym lazurem. Połączenie lekko kwaskowego smaku pomidorów i intensywnego aromatu sera pleśniowego jest świetne! Polecam!

Nie zabrakło też klasycznego dodatku do kanapek – fety i suszonych pomidorów.

Robiłam również mini-zapiekanki na bagietkach z farszem pieczarkowym Ole! i serem żółtym. Żeby nie były takie „zwykłe” zwieńczyłam je czosnkiem włoskim w oleju Ole!

Farsz pieczarkowy spodobał się nie tylko mnie. Jola Perz-Straga wykorzystała go do drożdzowych pizza rolls na mące pełnoziarnistej. Smakowały wyśmienicie!

5 komentarzy

  1. Pasta z suszonych pomidorów była znakomita, ja już pozwoliłam sobie zamieścić ją u siebie przy wczorajszym przepisie na chlebek z czosnkiem. Kompozycja idealna.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>