Pizza-rolls z farszem pieczarkowym

Dzieło Joli Perz-Stragi, które zaprezentowała podczas wieczorku hiszpańskiego, poprzedzającego I półfinał BlogerChef’a. Jej, podobnie jak mnie, spodobał się farsz pieczarkowy Ole! Użyła go do zmodyfikowanej wersji swojego konkursowego dania – pizza-rolls (na mące pełnoziarnistej).

Wersja oryginalna zawierała sosu włoski Winiary, suszoną bazylię, ser żółty, szynkę parmeńską i suszone pomidory.

Składniki na ciasto drożdżowe (z przepisu Joli):

  • 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka białej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 200 ml wody
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oleju

Składniki na farsz:

Połącz wodę z olejem, cukrem i solą. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko i zamieszaj. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto za pomocą haka do pizzy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkuj, tworząc prostokąt. Posmaruj sosem pieczarkowym. Wyłóż na całej powierzchni szynkę parmeńską, pokrojone w kostkę suszone pomidory i kosteczki sera feta. Zwiń ciasto, tworząc wałek, który następnie pokrój na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układaj poziomo na blasze, w dość dużych odstępach. Wstaw roladki na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Podawaj gorące.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*