Zapiekanka ziemniaczana z gyrosem i kalafiorem

Szybka, prosta, kolorowa i całkiem zdrowa zapiekanka. Bez śmietanowo-jajecznej zalewy. Idealna na lekki lunch.

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 450 g mrożonego kalafiora
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 150 g żółtego sera

Ziemniaki obierz, pokrój w talarki i ugotuj w osolonej wodzie. Kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż z przyprawą gyros. Kalafior i groszek podgotuj, a paprykę pokrój na kawałki. Wyłóż ziemniaki do formy do zapiekania. Dodaj zioła prowansalskie, warzywa, świeżo mielony pieprz, połowę sera, mięso, znów ziemniaki, zioła, pieprz, mięso i warzywa. Zakryj folią aluminiową. Zapiekaj ok. 20 min w 180 st. C. Pod koniec zapiekania dodaj pozostałą część sera.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*