Sakiewki makaronowe z gyrosem i kozim serem

Kto powiedział, że  makaron lasagne należy tylko i wyłącznie łączyć z sosem pomidorowym, beszamelem i może ewentualnie szpinakiem? W postaci zapiekanych w foremce do muffinów sakiewek też jest super! Szczególnie ta chrupiąca, wystająca ponad formę część.

Jako nadzienie do moich sakiewek wykorzystałam kurczaka w przyprawie gyros, który został mi po wczorajszej zapiekance ziemniaczanej z kalafiorem. Dodałam do niego kozi twarożek (dokładnie taki), który bardzo przypadł mi do gustu. Gorąco polecam taki zestaw. Próbowałam zapiekać w makaronowych sakiewkach także jajka, ale tego akurat nie polecam bo wychodzą suche i twarde. Raczej pozostańcie przy mięsie, wędlinach i warzywach. Oczywiście możecie je zalać standardową mieszanką do tart i zapiekanek – śmietaną/jogurtem z rozbełtanym jajkiem. I doprawić ulubionymi ziołami.


  • makaronu lasagne
  • filet z piersi kurczaka
  • przyprawa gyros
  • mrożony groszek
  • kozi twarożek (można zastąpić serem żółtym lub mozzarellą)

W osolonej wodzie ugotuj makaron. Odcedź i przekój płaty lasagne na pół. Umieszczaj w formie do muffinów, koniecznie wcześniej wysmarowaną masłem lub olejem. Dodaj podsmażonego z przyprawą gyros kurczaka, ugotowany groszek oraz kozi twarożek. Zapiekaj 10-15 min w 170 st. C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*