Norweskie kardamonowe bułeczki drożdżowe – Boller med sjokolade

Niby tłusty czwartek dzisiaj, ale u mnie nie aż tak tłusto. Na przygotowanie tradycyjnych polskich pączków się nie zdobyłam. Ale zmotywowałam się do upieczenia norweskiego odpowiednika naszych drożdżówek – kardamonowych bułeczek, zwanych Bøller. W Norwegii były wszechobecne, uśmiechały się z każdego plakatu sklepu „7-eleven” i od czasu do czasu zdarzało mi się na nie skusić.

Za mojego pobytu w Norwegii 7-eleven oferowało 3 wersje bułeczek – bez dodatków, „med rosiner” i „med sjokolade”. Teraz są jeszcze z karmelem. U mnie powstała dziś wersja czekoladowa. Korzystałam z tego przepisu na klasyczne Bøller. Nie mogłam się jednak powstrzymać od zmian. Trochę odtłuściłam tę recepturę, dodałam więcej kardamonu i aromatyczy cukier Muscovado. Efekt? Przepyszny i bardzo, bardzo zbliżony do oryginału. Polecam z filiżanką kawy, szklaneczką mleka lub skandynawskim grzanym winem – gløgg’iem.

Bułeczki smakowo przypominają nieco ciasto drożdżowe z jabłkami i kardamonem, które niedawno robiłam. Całkiem fajnie pasowały też do galaretki cytrynowej z musem jabłkowym, choć ta zupełnie zagłuszała aromat kardamonu.

Zapraszam też na podobne bułeczki – boller z jabłkiem i kardamonem.

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru Muscovado
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko do glazury (opcjonalnie)
  • ok. 100 g dropsów czekoladowych lub pokrojonej czekolady

Stop masło i odstaw do przestudzenia. Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

W dużej misce połącz mąkę, sól, kardamon i pozostały cukier. Wmieszaj masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, ok. 10 min. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrób, dodając kawałki czekolady.

Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Piecz w 200 st. C ok. 15-10 min.

 —

NORWEGIAN CARDAMOM BUNS

Traditional Norwegian buns which I made for Polish “Tłusty czwartek” – equivalent of Shrove Tuesday/Pancake Tuesday. Today we eat greasy doughnuts but I wanted something lighter. These buns I know from Norway where I was buying them from time to time in 7-eleven. They had them plain, with raisins and with chocolate. Now also caramel version is available.

Mine is with chocolate and tastes very like the original. A bit similar to the yeast apple-kardamom cake that I’ve baked recently. Enjoy with a glass of milk, a cup of black coffee, or a glass of gløgg.

See alsoa recipe for apple cardamom buns.

  • 75 g unsalted butter
  • 250 ml warm milk
  • 50 g fresh yeast
  • 2 tbsp Muscovado sugar
  • 3 tbsp white sugar
  • 3 cups wheat flour
  • 1/8 tsp salt
  • 1.5 tsp cardamom
  • 1 egg to glaze (optional)
  • about 100 g chocolate morsels or chunks

Melt the butter and let it cool down. Pour the milk into a saucepan, add 2 tbsp sugar and heat to about 40°C. Mix in the yeast. Stir until the yeast is fully dissolved. Stand for about 10 min, until the yest gets frothy.

In a large bowl combine flour, salt, cardamom and the remaining sugar. Pour in the melted butter and milk-yeast mixture. Whisk until uniform and dough starts to form. Knead for about 10 min to get smooth dough.

Cover the bowl with a clean kitchen towel and stand for 1 hour to allow the dough to rise and roughly double in size. Stir in the chocolate morsels or chunks.

Divide the dough into 8-10 pieces. Roll each into a round bun. Place on a baking sheet covered with parchment paper. Cover and let stand for another 1 hour to allow them to rise more. Optionally glaze the buns with beaten egg. Bake in a preheated to 200°C oven for about 15-20 min.

5 komentarzy

  1. Ale super bułeczki!!! Ja nie miałam okazji ich spróbować będąc w Norwegii, ale chętnie upiekę je w domu. Za każdym razem, gdy jestem w Norwegii zajadam się cynamonowymi bułeczkami – skillingsbolle, które uwielbiam! Przepis pewnie umieszczę wkrótce na swoim blogu 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*