Placuszki z dodatkiem Michałków, czyli smakujące czekoladą i orzechami. Bardzo fajne i bardzo słodkie połączenie. Cukierki można dodać bezpośrednio na smażące się placuszki lub wmieszać do ciasta. Ja wybrałam opcję pierwszą, która pozwala uzyskać mniej lub bardziej słodkie pankejki. Tak by zadowolić i mniejszych i większych amatorów słodkości.

Pankejki z Michałkami 558x372 Pankejki z Michałkami

  • 1.5 szklanki kefiru
  • 1 jajko
  • 1 szkanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukierki Michałki

Pokrój Michałki na małe kawałeczki. Połącz kefir z jajkiem, dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. Powinno powstać dość gęste ciasto. Wykładaj je partiami na rozgrzany tłuszcz lub suchą patelnię. Umieszczaj na smażące się placuszki kawałki cukierków. Smaż na złoty kolor. Podawaj ciepłe. Bardzo delikatnie oprószone cukrem pudrem lub odrobiną (nie więcej) miodu/syropu klonowego.

PANCAKES WITH MICHAŁKI

Pancakes with Michałki – polish chocolate&hazelnut sweets. Really nice and really sweet combination. You can add Michałki directly on the frying pancakes or mix them into the batter. I chose option number 1 since it allows you to get more or less sweet treat. So that everyone is happy, no matter how big sweet lover he/she is.

  • 1.5 cup kefir
  • 1 egg
  • 1 cup flour
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • Michałki

Cut Michałki into small cubes. Combine kefir with the egg, flour, baking powder and baking soda so that to get thick batter. Place portions of the batter onto the frying pan, with or without hot oil. Sprinkle cubes of Michałki on top of the pancakes. Fry on both sides, until golden brown. Serve warm with a touch of icing sugar or a tiny bit of honey/maple syrup.