Chleb pszenno-żytni

Zwykły pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach. Taki najprostszy bez dodatków. Upieczony dla Karmel-itki i wspólnie z nią konsumowany. Z przyrządzoną wspólnie pastą z gotowanych warzyw. A potem z tahini (polecam też inne przepisy z tahini)i domowymi powidłami śliwkowymi. Mmm, pycha! Chleb piekłam w mocno nagrzanym naczyniu żaroodpornym, przez co miał niesamowicie chrupiącą skórkę. Polecam tę technikę. Zaczyn:

  • ok. 4 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody

Ciasto właściwe:

  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 1.5 szklanki mąki chlebowej 750
  • 1.5 szklanki mąki wrocławskiej 500
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody

Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8h. U mnie wyszło ok. 18h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, oraz drożdże połączone z ciepłą wodą i łyżką cukru. Wyrób zwarte, ale elastyczne ciasto. Uformuj okrągły bochenek, natnij nożem „na krzyż”, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2h. W międzyczasie wstaw żaroodporne okrągłe naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 15-20 min. Przełóż ciasta do gorącego naczynia i piecz pod przykryciem ok. 45 min. Odkryj i piecz jeszcze ok. 15 min.

Z puree z gotowanych warzyw oraz z tahini i powidłami śliwkowymi.

WHEAT-RYE BREAD

Simple wheat-rye bread made with sourdough and yeast, without any extra ingredients. Baked for Karmel-itka and eaten with her. With vegetable pate. And then with tahini and homemade plum conserve (try out my other recipes with tahini too). Mmm, yummy! I made this bread in a very hot heat-proof dish to get a nice crispy crust. Check out this technique!

Leaven:

  • 4 tbsp sourdough
  • 1 cup wholemeal rye flour
  • 1 cup flour

Dough:

  • 1 cup wholemeal rye flour
  • 1.5 cup wheat bread flour
  • 1.5 cup wheat cake flour
  • 1.5 tsp salt
  • 20 g fresh yeast
  • 1 tbsp sugar
  • 1 cup water

Mix all leaven’s ingredients, cover with a kitchen towel and set aside for at last 8h.  I left it for 18h. Take out 4 tbsp, put into a jar and place in a fridge. Use in the future to make another bread.

To the leftover leaven add flour, salt and yeast combined with warm water and sugar. Knead an elastic dough. Form a loaf and cut with a knife. Cover with kitchen towel and leave in room temperature to double in size (1-2h). In the meantime put a Duch oven or any heat-proof dish into 200-degree oven for 15-20 min. Transfer the bread to the dish and bake covered for 45 min. Uncover and bake for another 15 min.

6 komentarzy

  1. Wspaniały chleb, pięknie Ci wyrósł:-). Też czasami w taki sposób piekę chleb lub w garnku żelaznym:-) ale najczęściej na kamieniu do pizzy:-)

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>