Orientalna zupa z dashi

Bardzo smaczna zupka z niemałym akcentem orientalnym. Szczególnie pyszna w miseczkach z zestawu od moich Czarownic 🙂

  • torebka dashi w proszku (5 g)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mięso z udka kurczaka
  • ryżowe Vermicelli (np. takie)
  • sos sojowy
  • przyprawa do dań kuchni azjatyckiej Wok Kotanyi (3 łyżeczki)
  • opcjonalnie olej sezamowy

Rozpuść bulion w ok. 1 litrze wrzącej wody. Dodaj pokrojone na kawałki warzywa i gotuj do miękkości. Dodaj makaron i kawałki kurczaka. Gotuj jeszcze 2-3 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, solą i mieszanką przypraw oraz opcjonalnie olejem sezamowym.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*