Z ogromną radością gościłam w miniony czwartek koleżankę „po fachu” – Karmel-itkę. Jej szkoła jest tak blisko mojego mieszkania, że aż wstyd, że tak rzadko się widujemy. Ale w końcu udało nam się umówić.
Oczywiście postanowiłyśmy coś drobnego razem ugotować. W planach była zaupa cebulowa, ale ostatecznie nie powstała. Zadowoliłyśmy się przyrządzonym przeze mnie wcześniej kremem z ogórków kiszonych.
KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW
- domowy rosół drobiowy
- 3 ziemniaki
- 4-5 ogórków kiszonych
- czarny świeżo mielony pieprz
W przecedzonym bulionie ugotuj ziemniaki. Dodaj drobno starte ogórki kiszone. Gotuj do miękkości. Zmiksuj dokładnie blenderem doprawiając pieprzem i wodą z ogórków.
Podanym z upieczonym specjalnie dla Ady chlebie pszenno-żytnim.
Chlebek konsumowałam później z pastą z włoszczyzny (o niej za chwilę), gorgonzolą i pomidorkami oraz uwielbianym ostatnio przeze mnie połączeniem pasty sezamowej tahini i domowych powideł śliwkowych.
—
Spontanicznie stworzyłyśmy z Adą również bardzo proste a’la II danie. Warzywne puree z ciemnym makaronem z atramentem kałamarnicy, który wpadł w oko Karmel-itce. Ślicznie prezentował się z mocno pomarańczową pastą z włoszczyzny.
MAKARON Z WARZYWNYM PUREÉ
- marchew
- seler
- pietruszka gotowana (wszystkie z rosołu)
- przyprawa jarzynka
- czosnek granulowany
- makaron z atramentem kałamarnicy*
Zmiksuj warzywa w mini-malakserze. Dopraw jarzynką i czosnkiem. Podgrzej i podawaj z ugotowanym makaronem.
*Pozostały makaron podsmażyłam sobie z szynką na aromatycznym oleju (z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) i podałam z jajkiem w koszulce. Polecam!
—
Oczywiście, jak to blogerki kulinarne, próbowałyśmy wszystko fotografować. Jednocześnie gotując, plotkując i jedząc wymieniałyśmy się aparatem. Ja nie miałam już siły na fotografowanie deseru, ale Ada była niestrudzona i w kiepskim świetle zachodzącego słońca (o 16.30 w lutym) pstrykała dalej.
FRUGO KISIEL Z TAPIOKI
- 2 czarne Frugo**
- 1/4 szklanki małych perełek tapioki
W garnku (najlepiej takim z nieprzywierającym dnem) połącz tapiokę z Frugo. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu, do momentu aż kuleczki staną się miękkie i transparentne, a deser gęsty. Mieszaj od czasu do czasu.
** Kisiel wyszedł nam bardzo słodki bo część płynu odparowała podczas gotowania. Dlatego proponuję rozcieńczyć Frugo wodą.
—
Na koniec, tak dla formalności, napiszę o fakcie oczywistym – że spotkanie z Adą było przemiłe. Karmel-itko, zapraszam częściej na wspólne gotowanie, fotografowanie i ucztowanie! Innych chętnych też zapraszam 🙂
Proponowałabym podgotować perełki tapioki najpierw w wodzie, a dopiero po pewnym czasie uzupełnić Frugo. Tapioka potrzebuje dużo płynu, aby stała się miękka i przezroczysta.
Dzięki za wskazówkę. Na pewno wykorzystam w bardzo niedalekiej przyszłości.
Ale pyszniasto się ugościłyście! krem z ogórków kiszonych czeka na zrobienie:)
[…] taka akurat w moim guście Można ją zmiksować na krem (jak w tym przepisie na krem z kiszonych ogórków). Albo można dodać do niej kaszę (np. perłową) lub makaron (np. kolanka, tortellini) zamiast […]