Cantuccini

Cantuccini (zdrobniale cantucci), zwane również biscotti di Prato. Słynne toskańskie ciasteczka – sucharki z całymi migdałami. Bardzo twarde więc jada się je po umoczeniu w winie (tradycyjnie Vin Santo), kawie, mleku lub herbacie. Nie są trudne w przygotowaniu, a wyglądają bardzo efektowanie i można je długo przechowywać. Świetnie nadają się na słodki prezent.

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (można trochę mniej)
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g migdałów

Podpraż migdały w średnio gorącym piekarniku przez ok. 5-10 minut. Mniej więcej połowę rozdrobnij blenderem lub grubo posiekaj. Wszystkie migdały połącz z mąką, proszkiem do pieczena i cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajka. Połącz składniki zagniatając gładkie ciasto. Podziel je na dwie części i uformuj płaskie walce. Piecz w temperaturze 150 st. C. ok. 30-40 minut. Lekko przestudź, pokrój na kromki, które następnie rozłóż na blaszce i piecz z obu stron po ok. 10-15 minut.

ITALIAN CANTUCCI

  • 2 cups flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 3/4 cup sugar
  • 3 eggs
  • 1-2 tsp vanilla extract
  • 150 g almonds

Roast almonds in medium-high oven for 5-10 minutes. Chop half of them (with a knife or a blender). Combine all the almonds with flour, baking powder and sugar. Add vanilla extract and eggs. Knead until the ingredienta stay together in a ball dough. Shape it into dwo wide rolls and bake in 150 degrees for 30-40 minutes. Cut into slices, place on a baking sheet and bake again, 10-15 minutes on each side.

4 komentarzy

  1. nie będe oryginalna – ja je takze uwielbiam 🙂
    ich wielka zaleta, oczywiscie po smaku, ze mozna je długo przechowywać, więc jak je robię, to robie ich sporo, aby szybko nie zniknęły 🙂

  2. Przyznam, że nigdy nie jadłam tych ciasteczek. Wyglądają super i wydają się proste do wykonania, więc w weekend skuszę się na ich upieczenie 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*