Omlet z pieczarkami

Prosty omlet biszkoptowy, przygotowany z moją J. na obiadokolację, jako uzupełnienie zupy cebulowej zapiekanej z bułką i serem (jej autorstwa). My miałyśmy już sporo sera w zupie, ale osobom przyrządzającym wyłącznie omlet, polecam jego dodaniedo omleta. Oczywiście nie musi być to ser żółty. Świetnie sprawdzi się też gorgonzola, lazur bądź każdy inny pleśniowy. Do smażenia polecam olej aromatyzowany, np. czosnkowy.

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • podsmażone wcześniej pieczarki

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Delikatnie wymieszaj. Na patelni podsmaż pieczarki. Wylej na nie masę jajeczną i smaż kilka minut. Przewróc i smaż z drugiej strony, na złoty kolor. Możesz w tym czasie dodać ser i przykryć patelnię by się rozpuścił. Podawaj np. z natką pietruszki i pomidorami lub sosem pomidorowym. Ewentualnie ketchupem.

WHITE MUSHROOM OMLETTE

  • 2 eggs
  • 1 tbsp flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • pinch salt
  • white mushrooms, sliced and fried

Separate egg whites from egg yolks. Beat the egg whites until stiff. Fold in (very gently) flour, salt, baking powder and the yolks. In the meantime fry the mushrooms. Pour over the egg mixture. Move the pan around to spread it out evenly. Fry for a few minutes. When the omlette starts to firm up flip it over. Sprinkle some cheese if you wish. Fry covered for another minute or so. Serve with tomato salad, tomato sauce or ketchup.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>