Roladki z lazanii po bolońsku

Sos prawie boloński – z chudą szynką i warzywami zawinięty w płaty lazanii. Bardzo fajna alternatywa tradycyjnej lazanii lub tradycyjnego spaghetti bolognese. Niestety, zawijanie roladek i ich zapiekanie trochę trwa, więc mniej cierpliwym polecam podanie sosu mięsnego z innym makaronem. Warto wykorzystać poniższy przepis bo to mój najlepszy na bolognese. Warto też dodać świeżą rukolę – bardzo fajnie łączy się z pomidorowym sosem!

Sos a’la bolognese:

  • 500 mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu

Dodatkowo:

  • płaty makaronu lasagne (ok. 8 szt.)
  • ser żółty
  • suszona bazylia i/lub oregano
  • rukola

Sos boloński: Rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj szynkę i podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Obierz warzywa, rozdrobnij je w malakserze i dodaj do mięsa. Gotuj kilka minut. Zalej winem. Gdy odparuje dodaj przecier pomidorowy, rozgnieciony czosnek i bullion. Gotuj do miękkości warzywiI zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos pomidorowy: W drugim garnku umieść pokrojone pomidory. Dodaj rosół i gotuj, również do lekkiego zgęstnienia sosu.

Ugotuj płaty latanii w osolonej wodzie do miękkości, ok. 5 min. Przekrój wzdłuż na pół. Nałóż farsz mięsny i zawiń w rulon. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem pomidorowym i wstaw do piekarnika na ok. 15 min. Pod koniec zapiekania posyp serem żółtym i suszoną bazylią/oregano. Podawaj na rukoli.

Prawie było łatwo je wyjmować…

BOLOGNESE LASAGNE ROLLS

For bolognese sauce:

  • 500 ground ham
  • 1 onion
  • 1 carrot
  • 2 celery ribs
  • 1 smalljar tomato puree
  • 1-2 garlic cloves
  • 1/2 cup red dry wine
  • 2 beef broth
  • salt, pepper

For tomato sauce:

  • 1 can pelati tomatoes
  • 1 garlic clove
  •  cup chicken broth

Additionally:

  • lasagne sheets
  • Swiss or mozzarella cheese
  • dried basil/oregano
  • fresh rucola leaves

Bolognese sauce: Heat oil over medium-high heat until shimmering. Add the pork, beak up pieces with a spoon and cook until the meat has changed colour. Pulse onion, carrot and celery in a food processor until finely chopped. Add to the meat. Cook for a few minutes. Stir in wine. When it evaporates add tomato puree, minced garlic and beef broth. Lower the heat to low and cook at simmer to reduce the sauce. Season to tase with salt and freshly ground pepper.

Tomato sauce: Chop up pelati tomatoes. Place in a pan. Pour in chicken broth and simmer until thickened. Add some tomato puree if needed and season with salt and pepper.

Bring salted water to the boil and cook lasagne sheets (about 5 min). Cut in halves vertically. Put some meat stuffing, roll and transfer to a baking dish. Pour over the tomato sauce. Bake about 15 minutes in 180 deg. C. Top with grated cheese 5 minutes before taking out from the oven. Serve with rucola.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>