Babeczki z whisky i ptasim mleczkiem

Prezentowane dziś połączenie czekolady i whisky nie jest dla mnie nowością. Spodziewałam się, że będzie smakowało wyśmienicie. Poznałam je bowiem kilka lat temu w Bostonie. W pobliskiej piekarni/cukierni do której udaliśmy się z Garym po bajgle. Akurat częstowali kawałeczkami ciasta czekoladowego z whiskey. Absolutnie mnie zauroczyło i na drugi dzień sama upiekłam bardzo podobne. Z przepisu z gourmet.com na chocolate whiskey bundt cake. Wyszło fantastycznie. Stwierdziłam, że należałoby je powtórzyć w Polsce. Najlepiej w poręcznej babeczkowej postaci, bo planowałam zabrać wypiek na małe domowe przyjęcie. Stworzyłam fuzję wspomnianej receptury i tej znalezionej tutaj. Efekt? Zniewalający! I to bynajmniej nie od nadmiaru alkoholu. Babeczki te zdecydowanie klasyfikuję jako jedne z moich ulubionych.

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki whisky
  • 1 jajko
  • 1.25 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kawałków „Ptasiego mleczka”

Zaparz kawę w rondlu. Dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Zestaw z ognia, dodaj whisky, a następnie jajko. Dokładnie wymieszaj.

Połącz mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenie. Wmieszaj do masy czekoladowo-maślanej. Przełóż ciasto do foremek muffinkowych. Do środka włóż połowę Ptasiego mleczka. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st.C.

U Alusia, na dłoniach Olgi 🙂

CHOCOLATE-WHISKEY CUPCAKES WITH „PTASIE MLECZKO”

The combination of chocolate and whiskey is not new for me. I discovered it when I was in Boston and went for bagels with Gary to a nearby bakery. The had samples of chocolate-whiskey cake. When I got home I made a cake using this recipe from gourmet.com for chocolate whiskey bundt cake. I was absolutely delicious. I decided to repeat it in Poland. In a muffin form, since I needed something handy for a party. I modified the recipe I mentioned and this post. And I like the effect a lot 🙂

  • 1/2 cup unsweetened cocoa powder
  • 1/2 cup brewed coffee
  • 1/2 cup whisky
  • 100 g unsalted butter
  • 1 cups sugar
  • 1.25 cups all-purpose flour
  • pinch of salt
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1 egg
  • 6 pieces of „Ptasie mleczko”

Heat coffee, butter, cocoa powder and sugar in a saucepan over moderate heat, whisking until butter is melted. Remove from heat, then add whisky. Whisk in an egg until emulsified.

Mix together flour, baking soda, baking powder and salt in a bowl. Whisk into cooled chocolate mixture until combined well (the batter will be a bit thin and bubbly).

Scoop cupcakes into lined cupcake pans. Push in a half of „Ptasie mleczko” and bake for about 20 minutes in 180 degree oven.

9 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*