Mazurek, który upiekłam u rodziców. Na doskonale kruchym spodzie, z ciasta takiego jak Mama używa do maślanych babeczek. Dla amatorów zakrapianych wypieków. Z kremem budyniowym i suszonymi śliwkami nasączonymi wódką. Dzieło zwieńczyła polewa czekoladowa. Krem, śliwki i polewę można również ułożyć na biszkoptowym blacie – jasnym lub kakaowym.

Mazurek z pijanymi śliwkami i czekoladą 558x372 Mazurek z pijanymi śliwkami i czekoladą

Kruchy spód:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem budyniowy Mamy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki (tortowej, wrocławskiej lub krupczatki)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny
  • wódka do smaku (ok. 100 ml)

Pijane śliwki:

  • 300 g suszonych śliwek
  • 3/4 szklanki wódki
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

Tym razem po prostu stopiłam gorzką czekoladę i dodałam do niej cukier puder. Niestety, masa nie wyszła zbyt gładka. Dlatego polecam przepis na tę idealną polewę czekoladową, taką jaką używam do ciasta Milka.

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka

UWAGA! Zacznij od namoczenia śliwek!

Kruchy spód: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtka i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 20×30 cm. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min.

Krem budyniowy: Przygotuj budyń. Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Następnie zmiksuj budyń z margaryną i wódką.

Pijane śliwki: Zagotuj wódkę z wodą i cukrem. Wymieszaj syrop ze śliwkami i gotuj ok. 5 min. Pozostaw do nasiąknięcia na ok. 12h.

Polewa czekoladowa: Roztop czekoladę z margaryną i cukrem. Przestudź. Dodaj roztrzepane żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka.

Na upieczony kruchy spód wyłóż krem budyniowy, a następnie odsączone z syropu śliwki. Polej lekko przestudzoną polewą czekoladową. Podawaj gdy zastygnie.