Żurek wielkanocny

Tradycyjny polski żurek wielkanocny. W moim rodzinnym domu po raz pierwszy. Całkiem udany maminy debiut, który koniecznie muszę zanotować. Zanotowania wymaga również fakt, że zupę jadła cała czteroosobowa rodzina. A to zdarza się u nas rzadko.

  • 2 marchewki
  • 1 średni seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 480 ml żurku śląskiego (zakwasu z Biedronki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę chrzanu
  • majeranek
  • 2 kiełbasy białe
  • sól, pieprz, przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis
  • ugotowane jajka
  • ugotowane ziemniaki

Przygotuj wywar warzywny. Marchewkę, seler, por i cebulę zalej zimną wodą. Gotuj ok. 25 min na niewielkim ogniu. Przecedź przez sito. Dodaj zakwas (480 ml żurku śląskiego z Biedronki), przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, majeranek i białe kiełbasy. Doprowadź niemal do wrzenia i gotuj 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do żurku i barszczu białego Kamis. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną kiełbasą, marchewką i ziemniakami.

POLISH EASTER SOUP – ŻUREK

  • 2 carrots
  • 1 medium root celery
  • 1 parsley
  • 1 leek
  • 1 onion
  • 480 ml sour rye flour starter
  • 2 garlic cloves
  • 1 tbsp horseradish
  • marjoram
  • 2 white sausages
  • salt, pepper, żurek spice mix
  • cooked eggs
  • cooked potatoes

Prepare vegetable stock. Peel carrots, celery and onion, cover with cold water and bring to the boil. Cook over low heat for about 25 minutes. Strain, add rye flour starter, minced garlic, horseradish, marjoram and sausages. Bring almost to the boil and cook for 10 minutes. Season with salt, pepper and żurek spice mix. Serve with sliced sausages, carrot, eggs and cubed potatoes.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>