„Kanapki ryżowe” Onigiri

Kolejny typowo japoński wynalazek w wersji spolszczonej. Przygotowany wespół z Emilią S. 🙂

  • 1/2 filiżanki suchego ryżu do sushi (na 2 onigiri)
  • tamagoyaki, tuna-mayo, kawałki łososia, wędzony kurczak, marynowane śliwki umeboshi, itp.
  • opcjonalnie: furikake, sezam, marchewka

Ugotuj ryż, lekko przestudź. Umieść na folii spożywczej połowę ryżu, dodaj nadzienie i uformuj trójkąty lub inne kształty (takiej jak widzisz tutaj). Zawiń w pasek nori i posyp furokake.

W razie braku dostępności japońskiej posypki można ją zastąpić naszą Vegetą (!), z dużym powodzeniem. Emila proponuje również dodatek sezamu i gotowanej marchewki do ryżu. Podobno kanapki świetnie smakują z zupą miso. Są też częstym składnikiem bento.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*