Batoniki karmelowo-advocatowe z czekoladą

Słodkie, karmelowo-czekoladowe batoniki z nutą advocatu. Jeśli mam ochotę dietetycznie grzeszyć to bardzo chętnie czynię to pochłaniając takie właśnie smakołyki. Bo do karmelu, czekolady i „zakrapianych” deserów mam nieskrywaną słabość.

To karmelowe ciacho na kruchym spodzie jest praktycznie nieświąteczną wersją mazurka. Odpowiednio udekorowane można z powodzeniem postawić na tradycyjnym polskim wielkanocnym stole*.

Bardzo podobne ciacho jest też znane pod nazwą Millionaire’s shortbread.

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko

Wierzch:

  • 1/2 – 3/4 puszki masy kajmakowej o smaku advocata (resztę można wykorzystać np. do naleśników)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Kruchy spód: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2h. Wyklej ciastem blaszkę o wymiarach 20×20 cm. Piecz w 180 st. C. ok. 15 min.

Po wystudzeniu wyłóż na ciasto masę kajmakową. Wylej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Podawaj gdy stężeje.

Serwowane „moim” Dziewczynom do urodzinowej salatki z penne, suszonymi pomidorami i Felisos’em:

Takiego właśnie mazurka upiekła Emi na Comeniusie w Chorwacji. Z dostarczonej jej polskiej masy kajmakowo-advocatowej i polskiej czekolady.

 

 

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>