Wielkanocna plecionka z orzechami i kardamonem

Drożdżowy wieniec z aromatem wanilii i kardamonu, który dopełniają orzechy włoskie. Plecionkę można udekorować kolorową posypką, a w jej środku umieścić wielkanocne jajeczka i gałązki bukszpanu.

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem
  • 3.5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie kolorowa posypka

Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Posiekaj drobno orzechy lub rozdrobnij blenderem.

W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier oraz orzechy włoskie. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.

Podziel ciasto na 6 części. Z każdej części uformuj 2 długie walce. Spleć ze sobą, owijając jeden wokół drugiego. Zlep końce, by powstał okrągły wianuszek. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch plecionki rozmąconym jajkiem i posyp kolorową posypką. Piecz w 200°C ok. 10-15 min.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*