Pieczone oponki korzenne z jabłkami

Klasyczny wielkanocny wypiek – ciasto drożdżowe z jabłkami i przyprawą do szarlotki. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Mieszanka korzennych przypraw pasuje do nich jak ulał!

Oponki powstały dokładnie z tego samego podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe co wielkanocna plecionka z orzechami. Smakowały jednak zupełnie inaczej. Podobnie do kardamonowych bułeczek z jabłkami. Jabłka zdecydowanie dodają ciastu wilgoci.

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 3.5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

W dużej misce połącz mąkę, przyprawę do szarlotki, jajka, olej oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h. Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w drobną kostkę i równomiernie rozprowadź.

Podziel ciasto na 8 części. Z każdej części uformuj walec. Jego końce połącz ze sobą. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch oponek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10-12 min. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. W zagłębieniu, pośrodku oponek możesz umieścić wielkanocne jajeczka.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*