Klasyczny wielkanocny wypiek – ciasto drożdżowe z jabłkami i przyprawą do szarlotki. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i dłużej świeże. Mieszanka korzennych przypraw pasuje do nich jak ulał!
Oponki powstały dokładnie z tego samego podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe co wielkanocna plecionka z orzechami. Smakowały jednak zupełnie inaczej. Podobnie do kardamonowych bułeczek z jabłkami. Jabłka zdecydowanie dodają ciastu wilgoci.
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 3.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 duże jabłka
- cukier puder do posypania
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, przyprawę do szarlotki, jajka, olej oraz pozostały cukier. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h. Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w drobną kostkę i równomiernie rozprowadź.
Podziel ciasto na 8 części. Z każdej części uformuj walec. Jego końce połącz ze sobą. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch oponek rozmąconym jajkiem. Piecz w 200°C ok. 10-12 min. Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. W zagłębieniu, pośrodku oponek możesz umieścić wielkanocne jajeczka.
Pysznie wygląda. Lubię ciasto drożdżowe z jabłkami:)
Muszą pysznie smakować:)!
Dokładnie tak smakowały!