Kopytka z pesto rosso i cytrynowym kurczakiem

Pozostałam w klimacie dań z dodatkiem mąki razowej i po ostatniej pizzy razowej bez zagniatania, stworzyłam kopytka. Miały to być zwyczajne szagówki, nieekspermentalne, z gotowym pesto rosso i kurczakiem z woreczka Knorr’a w uwielbianej przeze mnie marynacie cytrynowo-koperkowej. Napotkałam jednak nieprzewidziane okoliczności – brak tłuczka do ziemniaków w szafie. Postanowiłam sobie bez niego poradzić i użyć blender do rozdrobnienia ziemniaków. Jak nietrudno przewidzieć otrzymana przeze mnie masa nie miała postaci puree ziemniaczanego, a lepkiej mazi. Mazi tej nie wyrzuciłam, kontynuując przygotowywanie tradycyjnych kluseczek. I wyszły… bardzo dobre i niesamowicie gładkie w konsystencji. Ciemna mąka dodała im orzechowego posmaku, a pesto bazyliowo-pomidorowego. Do tego delikatny cytrynowy kurczaczek… Mniam!

Kopytka razowe:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • pesto rosso
  • filet z kurczaka
  • torebki do przyrządzenia mięsa bez dodawania tłuszczu – soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą
  • mrożony groszem

Ugotowane ziemniaki zmiksuj blenderem. Połącz z obiema mąkami, solą oraz jajkiem. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj walce i krój „na szagę”. Gotuj w osolonej wodzie, ok. 3-5 min od momentu wypłynięcia.

W międzyczasie przygotuj mięso. Zamarynuj w cytrynowej marynacie lub ulubionych ziołach. Usmaż w papierowym woreczku, na patelni, bez dodatkowego tłuszczu.

Podawaj z kopytkami w pesto rosso i ugotowanym zielonym groszkiem.

8 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*