Pierogi z soczewicą

Przepis na farsze jaki przygotowałam na wspólne pierogowanie u Gruszki z fartuszka. Nie mogłam się zdecydować na rodzaj soczewicy, więc zrobiłam dwa. Oba są zupełnie improwizowane, ale całkiem smaczne. Myślę, że ten z zieloną soczewicą nadawałby się również do kanapek, jako pasta. A połączony z mięsem i makaronem stworzyłby przepyszne pomidorowe danie główne.

Polecam ten przepis na ciasto na pierogi.

Farsz z czerwoną soczewicą (żółty na zdjęciu):

  • 1/2 opakowania soczewicy czerwonej
  • przyprawa ognista w młynku
  • sól, pieprz, przyprawa warzywna

Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Przecedź przez sito. Wymieszaj z przyprawami. I to wszystko 😉

Farsz z zieloną soczewicą (czerwony na zdjęciu):

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • czosnek
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • 2 łyżki oleju czosnkowego

Gotuj soczewicę w nieosolonej wodzie, ok. 30 minut. Odcedź zachowując wywar, który użyj do zblendowania połowy soczewicy. Zblenduj lub drobno posiekaj również cebulkę. Podsmaż na czosnkowym oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, a następnie zmiksowanią i niezmiksowaną soczewicę. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę, aby smaki „się przegryzły”. Farsz umieszczaj w okręgach z pierogowego ciasta.

 

Pierożki po ugotowaniu, z falbanką Joli.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*