Polędwiczki w sosie z czerwonego wina

Moja pierwsza próba stworzenia sosu z czerwonego wina. Baaardzo udana :) Korzystałam z przepisów na The Reluctant Gourmet, eHow i BBC Food.

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szkl. bulionu
  • suszony tymianek
  • cebula granulowana
  • czosnek granulowany
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • mąka pszenna
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Inne zioła i przyprawy, które pojawiają się w recepturach na sos z czerwonego wina to m.in.: liść laurowy, ziele angielskie, papryka słoda i ostra, rozmaryn, sos sojowy, etc.

Oczyść mięso, natrzyj solą, pieprzem i przyprawami. Oprósz mąką. Krótko obsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Zalej winem i bulionem. Duś do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W międzyczasie dodaj musztardę, ocet i dodatkowe zioła. Świetnie smakuje z pyzami, kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, gotowanymi warzywami, sałatą w sosie vinegret lub każdą inną sałatką lub surówką.

Podobny sos, wraz z wieprzowiną tworzy brasato al barolo – tradycyjne piemockie danie. Przepisu na nie znalazłam w październikowym (2011) wydaniu Mojego Gotowania.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>