Warzywa konserwowe

3 zalewy oraz różne warzywa i przyprawy dodawane w przypadkowej ilości i kombinacji. Każdy słoiczek wyszedł nieco inaczej, zobaczymy, który najlepiej.

  • warzywa: cukinia, marchewka, kalafior, cebula, papryka, papryczka chilli
  • przyprawy: czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, (chrzan, koper, gorczyca mogłyby być, ale tym razem nie dodawałam)

Zalewy:

  • 1 l wody, 1,5 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżka soli
  • 1 l wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 1 łyżka soli
  • 1 l wody, 3/4 szkl. octu, 6 łyżek cukru, 3 łyżeczki soli

Zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Wystudz. W słoiczkach umieść przyprawy i warzywa. Zalej zalewą i pasteryzuj ok. 20 min. Odwróć do góry dnem i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Wynik eksperymentu: 2-3 szt. ziela angielskiego/mały słoiczek jest bardzo, bardzo wyczuwalne; lepiej dodać mniej niż więcej.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>