Stir-fry z brokułami, sezamem i makaronem udon

W ostatnim czasie na blogach zagościł trzeci trend jaki zaproponowała marka McCormick na ten rok.

Kulinarny przewodnik wskazuje na dwie kompozycje w ramach trendu „Kulinarna Harmonia”. Są to:

– ziarna farro, żurawina i goździki

– świeże brokuły i dukkach (mieszanka kminku, kolendry, sezamu i orzechów)

Kminek i kolendra jest dla mnie absolutnie niejadalna, ale brokuły i sezam jak najbardziej. Spróbowałam zatem te dwa składniki połączyć w daniu nawiązującym do tradycji kuchni azjatyckiej. Zrobiłam szybkie stir-fry, dodając jeszcze kurczaka, grzybki mun i makaron udon. Było smacznie, prosto, ciekawie i całkiem egzotycznie mimo niewyszuanych, łatwodostępnych składników (udon można zastąpić innym makaronem).

  • filet z piersi kurczaka
  • grzyby mun
  • brokuły
  • sezam
  • sos sojowy lub sojowo-grzybowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • świeżo mielona sól morska
  • świeżo mielony pieprz czarny

Zalej grzybki wrzącą wodą i pozostaw na ok. 10 min. Następnie ugotuj je wg przepisu na opakowaniu (ok. 15 minut). Filet z kurczaka umyj i oczyść. Podsmaż na niewielskiej ilości oleju. Dodaj sezam. W międzyczasie ugotuj brokuły oraz makaron. Dodaj oba składniki do mięsa, razem z grzybami. Dopraw do smaku sosem sojowy, solą, pieprzem i odrobiną oleju sezamowego.

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*