Sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem i szynką

Bardzo klasyczna i chyba moja ulubiona sałatka ziemniaczana. Zrobiłam ją na piknik jaki wymyśliłam sobie by urządzić w drodze do Chorwacji, o której pisałam wczoraj (patrz wpis: O mojej wycieczce do Chorwacji – kulinarnie). Bo jak wiadomo jedzenie w lokalach przy autostradach bywa różnorakiej jakości. Nie zawsze najwyższej.

A mój własny lunch, który widzicie poniżej, jak najbardziej spełnił moje oczekiwania. Nie ma jak pyszne młode ziemniaczki z kiszonymi ogórkami, trawa, słońce, dobre towarzystwo i perspektywa wakacji!

  • małe młode ziemniaczki
  • jajka na twardo
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • chuda szynka (można pominąć)
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny, majonez
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie można dodać czosnek

Ziemniaczki pokrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj. Ugotuj również jajka i drobno pokrój. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Ogórki i szynkę pokrój na niewielkie kawałki. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz sos z pozostałymi składnikami, wymieszaj i podawaj.

Lunch na trawce…

…na węgierskiej ziemi…

…najwyraźniej całkiem zjadliwy 🙂

A na deser zaserwowaliśmy sobie razowego sandwicha z Nutellą i dżemem malinowym. Było baaardzo słodko i baaardzo smacznie. Zniknął zanim się obejrzałam, więc zdjęcia nie doczekał :).

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*