Jajecznica z makaronem, serem i szynką

Dziś mało wyszukanie, bo jajecznicę z makaronem chyba każdy zna. Ale zapewne nie każdy zna przyprawę do potraw z jajek. Tak się jakoś złożyło, że weszłam w posiadanie takowej i myślę, że mogę śmiało polecić. Nadaje daniu naprawdę fajny smak. Jest świetną opcją gdy nie mamy pod ręką świeżych ziół lub chociażby szczypiorku.

  • ok. 100 g makaronu (u mnie w kształcie płaskich małych kwadracików)
  • 4 jajka
  • 150 g startego sera żółtego
  • 100 g szynki
  • 1.5 łyżeczki przyprawa do potraw z jajek Appetita
  • świeżo mielony pieprz

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (możesz dużo wcześniej). Szynkę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Na rozgrzanej patelni umieść makaron i szynkę. Podgrzej cały czas mieszając. Wbij jajka i dalej mieszaj. Dopraw do smaku przyprawą do potraw z jajek oraz świeżo mielonym pieprzem. Gdy jajka będą już niemal całkowicie ścięte dodaj starty ser. Przemieszaj i od razu podawaj, gdy tylko ser się roztopi. Oczywiście najlepiej w towarzystwie warzyw. U mnie padło tym razem na fasolkę mamut (szparagowa też będzie doskonała). Polecam 🙂

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*