Ogórki małosolne

Zainspirowana i poinstruowana przez Karolinę stworzyłam pierwsze w swoim życiu ogórki małosolne. Ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste i bardzo szybkie. A efekt oczywiście wspaniały.

Składniki dodawałam „na oko”. Ale dokładny przepis i sposób przygotowania znajduje się np. tutaj. Jest też pokazana wersja z estragonem i przyprawa do kwaszenia ogórków.

  • ogórki
  • korzeń i liście chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • opcjonalnie marchewka
  • 1 litr wody
  • 1 solidna łyżka soli

Zagotuj wodę z solą.

Ogórki możesz pokroić na połówki/ćwiartki lub odciąć im „ogonki” (wtedy szybciej będą gotowe). Czosnek i korzeń chrzanu pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w słoiku, wraz z koprem i ewentualnie liśćmi chrzanu oraz marchewką. Zalej gorącą (ok. 80-90 st.), ale nie wrzącą solanką. Przykryj wieczkiem, ale nie zakręcaj.

Pierwsze ogórki będą gotowe już po 24h.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>