Jeden z moich smaczniejszych i łatwiejszych w wykonaniu chlebków na zakwasie. Wykorzystuję go do wszelkich kanapek – z konfiturą, twarożkami, szynką, a także do zup kremów. Tym razem zajadałam chlebek z pomidorową pastą z zielonej soczewicy, którą przygotowałam niegdyś jako farsz do pierogów. Część zamroziłam, a część zabrałam na pierogowanie u Gruszki.
Chleb był też wyśmienity z olejem arachidowym!
Zaczyn:
- ok. 4 łyżki zakwasu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka wody
Ciasto właściwe
- 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8 h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, ciepłą wodę wymieszaną z miodem, pestki dyni i orzechy. Wymieszaj, przełóż do formy keksowej (10 x 20 cm). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 h. Piecz ok. 1 h w 200 st. C.
[…] chlebek z lnem i sezamem (przepis wkrótce), chlebek z pestkami dyni i orzechami laskowymi + smakowe oliwy (sojowa, rozmawynowa), oleje (arachidowy, czasnkowy, […]