Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni i orzechami laskowymi

Jeden z moich smaczniejszych i łatwiejszych w wykonaniu chlebków na zakwasie. Wykorzystuję go do wszelkich kanapek – z konfiturą, twarożkami, szynką, a także do zup kremów. Tym razem zajadałam chlebek z pomidorową pastą z zielonej soczewicy, którą przygotowałam niegdyś jako farsz do pierogów. Część zamroziłam, a część zabrałam na pierogowanie u Gruszki.

Chleb był też wyśmienity z olejem arachidowym!

Zaczyn:

  • ok. 4 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody

Ciasto właściwe

  • 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8 h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąkę, sól, ciepłą wodę wymieszaną z miodem, pestki dyni i orzechy. Wymieszaj, przełóż do formy keksowej (10 x 20 cm). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 h. Piecz ok. 1 h w 200 st. C.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>