Trójkąty owsiano-gryczane z rabarbarem, czekoladą i migdałami

Ciacho – wariacja na temat owsianych batoników z jabłkami i ciasta owsianego z jabłkami, które powstały u mnie zimową porą. Dziś wersja wiosenna, z dodatkiem będącego aktualnie w sezonie rabarbaru, rzadko wykorzystywanych w naszej kuchni (a zdrowych) otrębów gryczanych, grubych płatków owsianych, migdałów i czekolady.

Wypiek powstał na wieczór panieński Isy i został rozchwycony przez osiem panien i nie-panien, przy szampanie przed pierwszym punktem programu – lekcją tańca erotycznego. Całkiem zdrowo dodał nam energii 😉

  • 1 szklanka mąki pszennej poznańskiej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów gryczanych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 100 g czekolady z całymi migdałami

Umyj i obierz rabarbar. Pokrój w ok. 1 cm paski i zasyp dwiema łyżkami cukru. Odstaw na 2-3h. Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą i oboma rodzajami cukru.

W niewielkiej miseczce połącz jajko, z olejem i olejkiem waniliowym. Wmieszaj płyn do suchych składników, dodając odsączony rabarbar i posiekaną czekoladę wraz z migdałami. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki lub tortownicy*. Piecz w 180 st. C. (z termoobiegiem) ok. 45-50 min.

*Radzę wybrać dużą blaszkę i rozłożyć cienko ciasto, by łatwiej dochodziło do niego ciepło. Jest ono dość ciężkie i z założenia nie rośnie zbyt mocno (otręby i płatki owsiane nie obfituje w gluten). Pieczone w keksowej foremce mogłoby wyjść zakalcowate.

Panny i nie-panny degustujące owsiane batoniki.

5 komentarzy

  1. Hej, Kasiu!! A możesz mi podpowiedzieć, czym ewentualnie można by tu zastąpić rabarbar?

    P.S. Muszę się przyznać, że regularnie korzystam z Twojego bloga i jestem po prostu zauroczona tymi fantastycznymi przepisami!! <3

    • Cieszę się bardzo Agnieszko. Ogromnie mi miło 🙂 Myślę, że rabarbar możesz zastąpić wszelkimi owocami. Mamy teraz śliwki, jabłuszka, brzoskwinie. Wszystkie powinny się nadać 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*