Pasztet z cukinii

Pyszny pasztet (smakował nawet tacie) inspirowany przepisem który mama otrzymała od p. Smoczyńskiej. Podobny znalazłam również na blogu W Kuchennym Oknie. W mojej wersji znalazło się mniej jajek i oleju, a więcej cukinii. Bułkę tartą można zastąpić kaszą manną, tak jak tutaj.

  • 2 ciasno upakowane szklanki startej cukinii
  • 2 marchewki
  • 200 g sera żółtego
  • 2 małe cebulki
  • 1,5 szkl. bułki tartej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki Vegety
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Zetrzyj cukinię, marchewkę i żółty ser. Cebulę pokrój w kostkę. Połącz z bułką tartą, żółtkami, olejem (żeby się lepiej mieszało), przyprawami i pietruszką. Ubij białka i dodaj do masy. Piecz w foremce keksowej ok. 1h w 170 stopniach. Podawaj np. z ketchupem.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>