Łosoś i ser pleśniowy w cieście francuskim

Pomysł na całkiem wykwintną, ale błyskawiczną w wykonaniu przekąskę. Idealną dla niespodziewanych gości. Pod warunkiem, że goście nie są dbający o linię, oczywiście. Bo ciasto francuskie do lekkich nie należy. Podobnie jak pleśniowy ser czy łosoś. Dlatego proponuję tylko kawałek, a do niego duuużo sałatki. Na przykład takiej buraczkowej jak widzicie poniżej. Polecam tę kompozycję. Buraczki możecie oczywiście kupić już ugotowane, próżniowo zapakowane (np. w Lidlu).

Na kieszonki z ciasta francuskiego:

  • ciasto francuskie
  • łosoś wędzony na gorąco
  • ser z niebieską pleśnią
  • jajko
  • sezam

Na sałatkę:

  • bukiet sałat
  • ugotowane buraczki
  • ser typu feta
  • ew. sos vinaigrette albo olej (u mnie z orzechów arachidowych)
  • sezam

Pokrój ciasto francuskie na kwadraty. Po przekątnej rozłóż kawałki łososia oraz sera pleśniowego. Sklej dokładnie na środku dwa przeciwległe rogi, zamykając tym samym farsz. Posmaruj kieszkonki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piecz na złoty kolor, ok. 15-20 min.

Sałatę wyłóż do naczynia. Dodaj pokrojone buraczki oraz kawałki sera feta. Połącz z olejem, sosem vinaigrette lub innym sosem sałatkowym. Posyp podprażonym na suchej patelni sezamem i podawaj razem z paczuszkami z ciasta francuskiego.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*