Muffinki z dynią

Przepis wzorowany na tym z Kwestii Smaku. Muffinki pięknie wyrosły, ale niestety lekko wyczuwałam posmak sody (na szczęście tylko ja). Nie były zbyt mocno słodkie, więc się świetnie komponowały się z musem pomarańczowym z dyni.

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki cukru Muscovado
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki startej surowej dyni
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2,5 łyżki płynnego miodu
  • 10 suszonych moreli
  • 50 g podprażonych w piekarniku orzechów laskowych

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>