Chłodnik z botwinką i ogórkiem kiszonym

Rok temu chwaliłam się, że udało mi się przyrządzić doskonały chłodnik litewski. W tym roku pochwalę się, że zrobiłam nieco inny, ale równie dobry. Zmiana dotyczyła głównie zastosowania kiszonych ogórków. Dzięki nim chłodnik był odpowiednio kwaśny bez wspomagaczy typu barszcz instant. Polecam!

  • 1 pęczek botwinki
  • 3 małe buraczki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1.5 kubka dużego kefiru
  • po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz

Umyj i posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, pokrój na ćwiartki i razem z botwinką ugotuj w bulionie (ok. 15 min). Po lekkim przestygnięciu dodaj starte ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, kefir i posiekaną zieleninę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Chłodnik możesz podawać tradycyjnie – z ugotowanym na twardo jajkiem.

Już po przyrządzeniu tego chłodnika dowiedziałam się, że do chłodników warto dodawać musztardę. Z tego artykułu. Na pewno wypróbuję za rok.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>