Widzieliście już u mnie kilka owsianek, ale były to zwykle owsianki na gęsto, z płatkami błyskawicznymi, jak ta owsianka z krystalizowanymi płatkami róż. Dziś wersja nieco inna, z płatkami górskimi i musli, większą ilością mleka i świeżymi truskaweczkami. Owoce i musli dodają jej słodyczy, ale bardzo delikatnej. Jest po prostu przewspaniała! Zamierzam sobie taką robić co rok!
- 1/2 płatków owsianych górskich
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki musli crunch
- przyprawa do dań słodkich, do kawy lub laska wanilii
- świeże truskawki
Połącz płatki z mlekiem (oraz laską wanilii, jeśli używasz) i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do miękkości płatków, ok. 7-10 minut. Dodaj musli oraz opcjonalnie przyprawę do dań słodkich lub przyprawę do kawy, ewentualnie cynamon.
W międzyczasie umyj i odszypułkuj truskawki. Pokrój w ćwiartki, umieść w miseczce. Zalej mlekiem z płatkami i od razu podawaj. W mojej opinii owsianka na ciepło jest najlepsza, ale na zimno nadal smakuje wyśmienicie.
mmmm :]
marzy mi się taka!
Pozdrawiam!
Wpadnij to Ci taką zrobię 😉
Muszę kiedyś zrobić taką mniej gęstą. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Hej kochana! Nie wiem czy grafika przedstawiająca owsiankę jest Twoja, ale jeśli tak to wiedz, że ktoś ją sobie ukradł bez pytania.
Tutaj masz link do strony
http://zdrowelatweprzepisy.blogspot.com/2015/07/owsianka-zdrowe-lekkie-pozywne-sniadanie.html
Pozdrawiam
Spostrzegawcza
Bardzo dziękuję za informację. Tak, zdjęcie zostało po prostu skradzione z mojego bloga. Ech, ludzie mają tupet…