Kruche ciasto czekoladowe z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Klasyczne kruche ciasto z budyniem, owocami i kokosową kruszonką. Z dodatkiem czekolady, która wyśmienicie pasuje do wanilii, truskawek i rabarbaru.

Zabrałam je na housewarming party kolegi, razem z pszennym chlebem z chrupiącą skórką bez zagniatania i smakowymi olejami. Chyba oba wypieki mogę uznać za udane i śmiało polecać bo znikały w okamgnieniu. Choć muszę przyznać, że w tym „powodzeniu” pomógł im nie tylko smak, ale również dobry PR mojej kulinarnej twórczości o jaki zadbał ów kolega.

Poniższy przepis jest kontrolowaną improwizacją, na którą pozwoliłam sobie po lekturze notatek z opisami moich wcześniejszych doświadczeń z: rajskimi ciasteczkami ze słonecznikiem i czekoladowymi batonikami z fistaszkami w karmelu.

Ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g mlecznej czekolady

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka

Owoce:

  • 250 g odszypułkowanych truskawek
  • 250 g obranego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka kokosowa:

  • 100 g mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g cukru kryształu
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

Przygotuj owoce. Rabarbar obierz i pokrój na niewielkie paski. Zasyp cukrem i odstaw na ok. 30-60 min. Truskawki odszypułkuj i pokrój w ćwiartki.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kawą, cukrem oraz kakao. Wmieszaj masło, za pomocą malaksera lub ręcznie rozcierając w palcach. Dodaj czekoladę i jajko. Zagnieć zwarte ciasto. Wyłóż ciastem formę do pieczenia (u mnie kwadratową 20×20 cm + dwie muffinkowe). Wstaw na co najmniej pół godz. do lodówki. Następnie podpiecz spód w 180 st. C, ok. 15-20 min.

W międzyczasie ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale na mniejszej ilości mleka (3 szkl. zamiast 4). Przygotuj też kruszonkę. Wymieszaj mąkę z wiórkami oraz cukrem. Połącz z masłem, formując okruszki ciasta.

Wylej budyń (może być gorący) na podpieczony czekoladowy placek. Wyłóż truskawki i odsączony rabarbar, lekko wciskając w masę budyniową. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 45 min.

A tak wyglądało pokrojone ciasto z blaszki, które pojawiło się na stole:

 

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>