Polędwiczka faszerowana Bursztynem

Mojej przygody z serami Old Poland ciąg dalszy. W ostatnim poście zaproponowałam pudding chlebowy z Bursztynem i szynką, dziś – polędwiczkę faszerowaną tym pysznym, polskim, długodojrzewającym serem. Niby proste danie, ale dobrze przyrządzone (przeczytajcie post „jak kupować i przyrządzać wieprzowinę„) i podane z pysznymi pieczonymi ziemniaczkami stanowi naprawdę niezły obiad 😉

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • pasek sera Bursztyn, długości polędwiczki
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki czosnkowego oleju rzepakowego
  • 2 małe młode marchewki
  • bulion lub gotowy sos, np. serowo-pieczarkowy
  • ziemniaki + przyprawa do ziemniaków (po Finale BlogerChef’a króluje Appetita 😉
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przekrój polędwiczkę „po łuku” tak by powstał z niej płaski kawałek. Na środku umieść pasek sera i liście pietruszki. Zawiń mięso w roladkę. Zepnij wykałaczkami w miejscu łączenia. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Lekko przesmaż na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Zalej ok. 1 szklanką bulionu lub wody z rozmieszanym sosem. Dodaj plasterki marchewki i duś ok. 20 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*