Domowe burgery z Radamerem

4th of July jest co prawda świętem Amerykanów, ale stanowił dla mnie dobry pretekst by przygotować coś amerykańskiego. Padło na hamburgery, mimo, że 4 lipca jest dniem hot-doga. Zainspirowało mnie video na America’s Test Kitchen na temat technicznego aspektu ich przyrządzania. Oczywiście proponowanego przepisu nie odtworzyłam, ale skorzystałam ze wskazówek na idealnie soczyste burgery z chudego nieścięgnistego mięsa (u mnie szynki):

1. Dodałam żelatynę, która zastępuje kolagen występujący naturalnie w ścięgnistym mięsie i działa jak gąbka – zatrzymuje 10x więcej wody niż sama waży.

2. Dodałam odrobinę sody, która nadaje mięsu delikatności ze względu na podwyższanie pH. Na video o którym wspominałam jest dokładnie pokazane jak to molekularnie działa.

Specjaliści z ATK polecają też: dodatek grzybów i sosu sojowego ze względu na zawartość glutaminianu, czyli wzmacniacza smaku. Moja wersja nie była jednak grzybowa, a serowa – z polskim Radamerem. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Burgery wyszły bardzo soczyste, bez bułki i jajka, które obowiązkowo stosuje się w Polsce do klopsów mielonych. Prócz kotletów z szynki przygotowałam kapustę w pomidorach i hamburgerowe bułki z sezamem. A całość podawałam w towarzystwie kiełków brokuła. Wiem, wiem, mało amerykański ten mój hamburger, ale smakował rewelacyjnie. I był dużo większy niż wydaje się na zdjęciu, więc stanowił bardzo solidny posiłek.

Bułki hamburgerowe (4 duże szt.)

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju czosnkowego
  • rozmącone jajko i sezam na wierzch

Burgery z Radamerem:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta sody
  • 100 g startego sera Grand Radamer
  • sól lub przyprawa uniwersalna
  • świeżo mielony pieprz

Kapusta w pomidorach

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól (lub vegeta), pieprz, ew. cukier (tym razem nie dodawałam)

Dodatkowo:

  • kiełki brokuła

Bułki hamburgerowe: Wymieszaj drożdże w połowie letniego mleka z cukrem i odstaw na ok 15 min. Połącz w mąką, resztą mleka, solą i olejem. Wyrób ciasto. Ostaw do podwojenia objętości. Uformuj bułeczki i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj rozmąconym jakiem i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 180 st. C.

Burgery z Radamerem: Zalej żelatynę odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszaj z mięsem, startym serem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i smaż na niewielkiej ilości oleju. Po zrumienieniu wierzchu na małym ogniu, pod przykryciem, by mięso nie było surowe w środku.

Kapusta w pomidorach: Pokrojoną kapustę przesmaż na maśle i duś ok. 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i duś kolejne 10 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewaj wodą.

Bułeczki przekrój i podpiecz w piekarniku. Na spodnią część nałóż kolejno: kapustę, kotlecik, kiełki brokuła i przykryj drugą częścią bułki.

7 komentarzy

  1. Powiem tylko tyle. Wielkie, olbrzymie, spotęgowane do granic przyzwoitości WOW! Ekstra przepis, gdyby ktoś mi wcześniej o tym powiedział, pewnie popatrzyłbym nań jak na zjawisko ale po Twoim artykule pędzie do kuchni to wypróbować! WOW!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*