Placuszki z kaszy jaglanej

Przepyszne placuszki z kaszy jaglanej, które pozwalają zagospodarować pozostałą z obiadu kaszę. Jak u mnie po włoskiej potrawce drobiowej. Powstają w kilka chwil, przez wymieszanie kaszy z jajkiem i usmażenie. Oczywiście  placki można dowolnie przyprawić i podać z ulubionym sosem, np. gulaszem. U mnie akompaniament do nich stanowił mielony kurczak w sosie serowym, z dodatkiem pietruszki.

  • 1.5 szklanki ugotowanej w bulionie kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 

Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i przelej wrzątkiem. Ugotuj  w bulionie drobiowym wg przepisu na opakowaniu, czyli w proporcji płyn-kasza 2:1. Po przestygnięciu wymieszaj z jajkiem (najłatwiej ręką), dopraw do smaku i usmaż na płytkim tłuszczu.

Placuszki z kaszy jaglanej podawaj z ulubionym sosem i surówką.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*