Przepyszne placuszki z kaszy jaglanej, które pozwalają zagospodarować pozostałą z obiadu kaszę. Jak u mnie po włoskiej potrawce drobiowej. Powstają w kilka chwil, przez wymieszanie kaszy z jajkiem i usmażenie. Oczywiście placki można dowolnie przyprawić i podać z ulubionym sosem, np. gulaszem. U mnie akompaniament do nich stanowił mielony kurczak w sosie serowym, z dodatkiem pietruszki.
- 1.5 szklanki ugotowanej w bulionie kaszy jaglanej
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i przelej wrzątkiem. Ugotuj w bulionie drobiowym wg przepisu na opakowaniu, czyli w proporcji płyn-kasza 2:1. Po przestygnięciu wymieszaj z jajkiem (najłatwiej ręką), dopraw do smaku i usmaż na płytkim tłuszczu.
Placuszki z kaszy jaglanej podawaj z ulubionym sosem i surówką.