Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie czyli o warsztatach z Eterno w Cucinie

Było owocowo, kolorowo, smacznie i bardzo miło. Myślę, że tak najkrócej mogłabym podsumować sobotnie spotkanie dla blogerów, jakie miałam przyjemność współorganizować. Jak widzicie, BlogerChef nie spoczął na laurach. Po sukcesie konkursu pragnie działać dalej i stwarzać autorom kulinarnych pamiętników (ale nie tylko) okazję do poznawania nowych miejsc oraz produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

Tym razem i miejsce, i produkty były z najwyższej półki. Gościła nas restauracja Cucina, słynąca z najlepszej w Poznaniu śródziemnomorskiej kuchni i wspaniałych delikatesów. A w roli głównego bohatera wystąpiły przetwory owocowe klasy premium marki Eterno.

Osoby bez których nie byłoby tego wydarzenia: Ewa Oldenburg – marketing manager Cuciny, Ernest Jagodziński – szef kuchni, Barbara Stelmach – włścicielka Eterno oraz Marek Bielski – za obiektywem.

Więcej ZDJĘĆ w galerii na Facebook’u:

Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie cz. 1

Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie cz. 2

Szef kuchni Cuciny Ernest Jagodziński pragnął pokazać nam nowatorskie podejście do owoców na talerzu. Przekonywał, że idealnie pasują nie tylko do deserów, ale także do mięs i ryb, co udowodnił przyrządzając na naszych oczach dwie przystawki: podsmażoną jagnięcinę podaną na pigwie w syropie wymieszanej z tajską bazylią i olejem z awokado z limonką. Dzieło zwieńczyła piana z jabłka z galangą oraz liście szczawiku zajęczego i kwiaty ogórecznika.

Drugą propozycją Ernesta było carpaccio z tuńczyka, z limonką w syropie, owocem granatu oraz zmieloną na pył suszoną skórką pomarańczową, udekorowane kiełkami buraka, miętą czekoladową oraz liśćmi komosy.

Po inspirującym pokazie nadeszła pora na gotowanie blogerów. Dano nam doskonałą sposobność by poznać i kreatywnie wykorzystać fantastyczne przetwory jakie oferuje Eterno. Przetwory te zachwycają nie tylko przepięknym wyglądem, ale przede wszystkim zaskakują ciekawymi smakami. Furorę zrobiła konfitura o smaku figi z makiem bardzo często łączona z mięsem i rozmaite owoce w syropie, szczególnie cytrynki i pigwa.

Sama wykorzystałam tę ostatnią do swojej przystawki, która składała się z plastrów jagnięciny, chrzanu,  kiełków buraka, pudru pomarańczowego i dekoracyjnych liści.

Ja i Paulina z Naszego Miasta przy pracy. Jej stylizacja otrzymała ode mnie szóstkę z plusem 🙂

Miałam szansę spróbować wiele z powstałych dań blogerów, gdyż zostałam zaproszona do jury wybierającego najsmaczniejszą (Pawła Urbańskiego), najładniejszą (Doroty Indyckiej) i najoryginalniejszą (Ani Witkiewicz) przystawkę. Absolutnie każda propozycja miała w sobie coś ciekawego.

Podobnie jak wypieki, które przyniosło kilkoro z nas. Wszystkie smakowały wyśmienicie: Grażyny ciasto czekoladowe z wiśniami w rumie oraz sernik Gosi Żuczek ze świeżymi owocami morwy oraz papają z kwiatem czarnego bzu (nagrodzone). Wśród słodkich propozycji, znalazły się również rustykalne tartaletki kokosowe z kaszą manną Joli Stragi dopełnione orzechami w miodzie (arcyfajny pomysł i wykonanie, a także przewspaniały sernik na zimno z ricottą Patrycji Kłysz, która zrobiła go mimo przeprowadzki i braku piekarnika!

Ja upiekłam ciasteczka z masłem orzechowym, które przekładałam konfiturą o smaku figi z makiem oraz truskawkellą. Klasyczne połączenie peanut butter&jelly i w tej nietypowej odsłonie sprawdziło się świetnie.

Wspólny deser i herbaty z dodatkiem syropów Eterno oraz owoców w syropie Eterno zwieńczyły spotkanie.

Po wspólnym zdjęciu, w doskonałych nastrojach i obsypani prezentami udaliśmy się do domów. Wszyscy bogatsi o nową wiedzę, doświadczenia, znajomość rewelacyjnych przetworów (przyrządzanych domowym sposobem, jakże innych od tych „sklepowych”) i miejsca na prawdziwie europejskim poziomie. Wszak Cucina to klasa sama w sobie.

Na koniec pozwolę sobie zacytować kilka wiadomości jakie do mnie spłynęły. Dla tych, którzy mieliby wątpliwość co do celowości organizowania spotkań dla blogerów. Choć nie wiem czy tacy w ogóle są...

Małgosia Żuczek: Kasiu, bardzo Ci dziękuję, za możliwość uczestniczenia w tych warsztatach. Było smacznie, odkrywczo i jak zwykle miło. Zobacz też: relacja Gosi.

Magda ObadaDziękuję bardzo. Za zdjęcia, a przede wszystkim za przemiłe popołudnie. Zobacz też: relacja Magdy.

Patrycja KłyszByło bardzo miło:) Zobacz też: relacja Patrycji.

Grażyna CholewickaKażde takie spotkanie jest ważne, bo uczy czegoś nowego. Było bardzo ciekawie, smacznie i sympatycznie 🙂 Dzięki za zorganizowanie imprezy 🙂

Martyna SobkaZ mojej strony także spóźnione, choć najszczersze podziękowania  za możliwość uczestniczenia w warsztatach w Cucinie. Było to naprawdę ciekawe doświadczenie zarówno kulinarne, smakowe jak i towarzyskie ;). Nie żałuje, że zafundowałam sobie wycieczkę z Wrocławia do Poznania, bo sporo się nauczyłam, a produkty Eterno z ochotą wykorzystam w swojej kuchni. Dziękuję jeszcze raz i gratuluję, bo wspaniale sobie radzisz z organizacją eventów! Do następnego razu!

Paweł UrbańskiByło super, dzięki.

Ania Witkiewicz: Dzięki, fajnie było.

Marysia Smolarek: Hej! Chciałam Ci jeszcze raz serdecznie podziękować za zaproszenie i za świetne warsztaty!

Monika Adamczyk: Dzięki, dzięki.

Miłe słowa napisała również Patrycja Nowak i Jola Straga.

10 komentarzy

  1. I czemu ja mam do Was daleko 🙁 widzę, ze wspaniale spędziliście dzień – super miejsce, super produkty i – ludzie, którzy tworzą atmosferę 😉 Kasiu trzymam kciuki, żebyś mogła zrealizować wszelkie swoje pomysły 🙂 PS – mam nadzieję, że zioła jeszcze są zielone 🙂

    • Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Jednak niedługo pojawi się aplikacja mobilna „Kupuj najlepsze”. Tam będzie można sprawdzić gdzie kupić różne produkty spożywcze. Polecam. Wiem, że trwają ostatnie testy.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*