Sernik z owocami na spodzie z Prince Polo

Poniżej przedstawiam mój pierwszy gościnny wpis. Dla odmiany pokażę Wam nie to co ja ugotowałam lub upiekłam, ale to co ktoś upiekł z mojego przepisu. Mowa będzie o  przepisie na sernik z jagodami i białą czekoladą. Receptura ta stała się inspiracją dla Pana M. do stworzenia pierwszego w jego życiu sernika. Autor wypieku był tak zachwycony uzyskanym efektem, że niezwłocznie po odnotowaniu sukcesu udał się do mnie by poczęstować mnie deserem. Gest oczywiście mnie zauroczył i nie mogłam się powstrzymać by nie zrobić zdjęcia serniczkowi. I wypytać dokładnie o liczne modyfikacje, jakie zostały wprowadzone do przepisu. Bardzo ciekawe – np. spód z Prince Polo. Super sprawa. Był bardzo sztywny i zupełnie się nie rozsypywał, co czasem zdarza się przy ciasteczkowych bazach. Struktura sera była dla mnie idealna, dokładnie taka jak lubię. Jedyna moja uwaga dotyczyła poziomu słodkości – M. trochę poskąpił cukru. Jeśli ja tak stwierdziłam to istnieje duża szansa, że tak było w istocie. Bo dla mnie ciasta zwykle są za słodkie. Poniżej proporcje oryginalne. Dodajcie tylko trochę cukru do masy serowej i działajcie jak proponuje M.

Żółte ciasteczko w prawym rogu to jedno z tęczowych ciasteczek z galaretkami (z galaretką o smaku Pina Colady).

Spód z Prince Polo:

  • 300 g wafli Prince Polo
  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kakao

Masa serowa:

  • 600 g sera półtłustego w kostce
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mieszanka mrożonych owoców leśnych

Rozkrusz Price Polo w malakserze. Wymieszaj z rozpuszczoną z masłem czekoladą, cukrem oraz kakao. Wyłóż do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do stężenia.

Wymieszaj w malakserze ser w kostce. Dodaj ser z wiaderka, białka, cukier, mąkę i roztopioną czekoladą. Wylej masę na zastygnięty spód. Dodaj na wierzch owoce. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Piecz ok. 70 min.

Podawaj po schłodzeniu, najlepiej na drugi dzień, z dodatkową porcją owoców. W ramach totalnej rozpusty w towarzystwie lodów, bitej śmietany lub sosu czekoladowego.

iPhone’owa dokmentacja:

Jeden komentarz

  1. Bardzo ładnie się prezentuje, a ten spód z Prince Polo? że też jeszcze na to nie wpadłam, rozkruszone wafelki na pewno świetnie sprawdzają się jako spód sernika i pysznie smakują 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*