Wariacja na temat pasztecików jakie upiekła Jola Straga na I półfinale BlogerChef’a. Jej pizza rolls wypełniał farsz pieczarkowy, suszone pomidory i szynka parmeńska. Ja pozostałam przy pieczarkach, które połączyłam z fetą. Pierwszy raz zafundowałam sobie takie połączenie smaków, ale na pewno nie ostatni.
Moje pieczarkowe ślimaczki podawałam jak to Polacy zwykli podawać pizzę – z ketchupem i sosem czosnkowo-ziołowym. Oba sosy bardzo pasowały, podobnie jak bukiet sałat i pomidory. Jak te zakręcone bułeczki prezentowały się na stole możecie zobaczyć w wpisie o cytrynowo-miodowo-miętowej herbacie mrożonej.
Ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 1 słoik farszu pieczarkowego Ole!
- 1 kostka ser typu feta
- ketchup i sos czosnkowy do podania
- warzywa jako akompaniament (u mnie obowiązkowo)
Połącz ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, jajkiem i olejem. Dobrze wyrób i odstaw do podwojenia objętości. Podziel na pół, rozwałkuj, wyłóź farsz pieczarkowy i pokrusz ser. Zwiń w roladę, którą następnie pokrój na ok. 2-3 cm plastry. Każdy kawałek układaj poziomo na blasze, w dość dużych odstępach. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące. Najlepiej z solidną porcją warzyw. Ewentualnie sosem czosnkowym lub ketchupem.
A tak ślimaczki wyszły Ani Mrożek:
Ja na pewno wypróbuję, bo już od patrzenia i od przeczytania ślinka cieknie
[…] troszkę zaległy wpis bo przedstawione słodkie drożdżowe ślimaczki powstały razem z tymi pasztecikami pieczarkowymi. Zarówno połączenie Nutelli i czereśni, jak i masła orzechowego z dżemem jest jak najbardziej […]