Drożdżowe paszteciki-ślimaczki z pieczarkami i fetą

Wariacja na temat pasztecików jakie upiekła Jola Straga na I półfinale BlogerChef’a. Jej pizza rolls wypełniał farsz pieczarkowy, suszone pomidory i szynka parmeńska. Ja pozostałam przy pieczarkach, które połączyłam z fetą. Pierwszy raz zafundowałam sobie takie połączenie smaków, ale na pewno nie ostatni.

Moje pieczarkowe ślimaczki podawałam jak to Polacy zwykli podawać pizzę – z ketchupem i sosem czosnkowo-ziołowym. Oba sosy bardzo pasowały, podobnie jak bukiet sałat i pomidory. Jak te zakręcone bułeczki prezentowały się na stole możecie zobaczyć w wpisie o cytrynowo-miodowo-miętowej herbacie mrożonej.

Ciasto drożdżowe:

  • 50 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • 1 słoik farszu pieczarkowego Ole!
  • 1 kostka ser typu feta
  • ketchup i sos czosnkowy do podania
  • warzywa jako akompaniament (u mnie obowiązkowo)

Połącz ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, jajkiem i olejem. Dobrze wyrób i odstaw do podwojenia objętości. Podziel na pół, rozwałkuj, wyłóź farsz pieczarkowy i pokrusz ser. Zwiń w roladę, którą następnie pokrój na ok. 2-3 cm plastry. Każdy kawałek układaj poziomo na blasze, w dość dużych odstępach. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj gorące. Najlepiej z solidną porcją warzyw. Ewentualnie sosem czosnkowym lub ketchupem.

A tak ślimaczki wyszły Ani Mrożek:

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*