Klasyka wśród tortilli, ale niezwykle smakowita klasyka. Oczywiście serek chrzanowy można zastąpić każdym innym kremowym, ale jak dla mnie połączenie chrzan-łosoś jest bezkonkurencyjne. Do tego proponuję dowolne warzywa, oczywiście sałatę do tego ogórka, suszone lub świeże pomidory, kapary, etc.
Tortille nie muszą być domowej produkcji, jak u mnie. Te sklepowe będą również ok. Choć te świeżo pieczone, ciepłe i mięciutkie mocno polecam. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest wart włożonej pracy. Dziś proponuję ciasto na maślance (wychodzi bardzo elastyczne), ale takie zaparzane mąką lub mlekiem (jak na podpłomyki) również się sprawdzi.
Pszenne tortille na maślance:
- mąka pszenna
- szczypta soli
- maślanka
Wypełnienie:
- kremowy serek chrzanowy
- łosoś wędzony
- miks sałat
- pomidorki koktajlowe
- kukurydza z puszki
- kiełki brokuła
Połącz mąkę z solą. Dodaj maślankę i wyrób (nie trzeba długo) gładkie ciasto. Wałkiem formuj płaskie placki. Piecz na suchej patelni, kilka minut z każdej strony. Posmaruj kremowym serkiem (3/4 powierzchni, nie całą żeby nie wyciekał), nałóż plastry łososia, sałatę, pokrojone na świartki pomidorki, trochę kukurydzy i kiełki. Zawijaj w ruloniki i od razu podawaj.
Dobre danie do pracy. 🙂
Tak, idealne. Bardzo ładnie podgrzewa się w mikrofali, więc można zjeść je jako ciepły posiłek. Choć na zimno, jako alternatywa kanapki, też jest ok.
A jakie są w przybliżeniu proporcje?
1 szklanka mąki i 1/4 maślanki? Sama nie wiem bo robiłam to zupełnie „na oko”.
[…] wołowinąkuchnia:Fusionokazja:Przyjęcie w ogrodzieSzybki obiadDrukujPrzygotowując śniadaniowe tortille na maślance z łososiem i chrzanowym serkiem, zrobiłam nieco więcej ciasta, więc na kolację też musiały być tortille. Tym razem w wersji […]
W tym tygodniu podejmę próbę tortillowania!
Powodzenia! Jak zawsze czekam na zdjęcie 🙂