Tortille na maślance z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem

Klasyka wśród tortilli, ale niezwykle smakowita klasyka. Oczywiście serek chrzanowy można zastąpić każdym innym kremowym, ale jak dla mnie połączenie chrzan-łosoś jest bezkonkurencyjne. Do tego proponuję dowolne warzywa, oczywiście sałatę do tego ogórka, suszone lub świeże pomidory, kapary, etc.

Tortille nie muszą być domowej produkcji, jak u mnie. Te sklepowe będą również ok. Choć te świeżo pieczone, ciepłe i mięciutkie mocno polecam. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest wart włożonej pracy. Dziś proponuję ciasto na maślance (wychodzi bardzo elastyczne), ale takie zaparzane mąką lub mlekiem (jak na podpłomyki) również się sprawdzi.

Pszenne tortille na maślance:

  • mąka pszenna
  • szczypta soli
  • maślanka

Wypełnienie:

  • kremowy serek chrzanowy
  • łosoś wędzony
  • miks sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza z puszki
  • kiełki brokuła

Połącz mąkę z solą. Dodaj maślankę i wyrób (nie trzeba długo) gładkie ciasto. Wałkiem formuj płaskie placki. Piecz na suchej patelni, kilka minut z każdej strony. Posmaruj kremowym serkiem (3/4 powierzchni, nie całą żeby nie wyciekał), nałóż plastry łososia, sałatę, pokrojone na świartki pomidorki, trochę kukurydzy i kiełki. Zawijaj w ruloniki i od razu podawaj.

7 komentarzy

    • Tak, idealne. Bardzo ładnie podgrzewa się w mikrofali, więc można zjeść je jako ciepły posiłek. Choć na zimno, jako alternatywa kanapki, też jest ok.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*